Piste Blaarmeersen dit WE

schermafbeelding-2017-01-07-om-18-09-28

Gent, 14/01/2017: Dit weekend  zijn onze pistiers actief in het BK sprint en omnium voor nieuwelingen, junioren en elite. Op zaterdag rijden de heren omnium en de dames sprint, op zondag worden de rollen omgekeerd. Hierna lees je een  voorbeschouwing met een focus uiteraard op de streekrenners.  

Voor wie van sport houdt en liever warm binnen zit dan in de winterse koude buiten kan dit WE in het Wielercentrum Eddy Merckx meer dan 100 pisterenners aan het werk zien. Bij afgelasting van de voetbalcompetitie een waardig alternatief voor de sportliefhebbers.

Bij de eliterenners hebben wij zowel bij de heren als bij de vrouwen toppers die als uitgesproken favoriet van start gaan. Moreno De Pauw is niet actief in de zesdaagse van Bremen en zal een gooi doen naar de titel in het Omnium, van de gevestigde waarden tekent enkel hij present, maar dat wil niet zeggen dat het vele aanstormende talent hem de zege cadeau zal doen. Boussaer-Hesters schreven eerder deze week nog de jongerenzesdaagse van Rotterdam op hun naam, maar naast dit duo zijn er nog velen die zich geroepen voelen nu al te tonen dat zij klaar staan voor de aflossing van de wacht. In de sprint wordt veel verwacht van Ayrton De Pauw, de jonge belofte uit Herzele. Zowel Moreno als Ayrton De Pauw lieten al veel moois zien in de eerste BK’s eind december, in de disciplines van sprint en omnium mogen wij opnieuw spektakel van hen verwachten. Bij de dames elite geen Jolien D’hoore en dat legt de weg breed open voor Lotte Kopecky, de jonge belofte die deze zomer mooie sier maakte op de Europese kampioenschappen en algemeen wordt aanzien als troonopvolgster van Jolien in de piste. Zij mag met grote stip als topfavoriete worden gezet voor de omniumtitel. Een andere jonge renster die het op de Europese kampioenschappen waar maakte is Nicky Degrendele, algemeen wordt verwacht dat zij zaterdag de driekleur voor de sprint mee naar huis zal nemen. Voor beiden de laatste voorbereiding voor de wereldbeker in Cali over enkele weken.

Bij het jongere volkje ligt de strijd traditioneel heel wat meer open. Bij de junioren kijken wij uit naar de duels die onze streekrenners Nicolas Wernimont en Fabio Van den Bossche zullen aangaan met Tuur Dens, Brent Van Mulders, Thibo Destadtsbader en andere renners al dan niet uit de topsportschool. Bij de meisjes wordt algemeen een tweestrijd tussen tweedejaars Noa Selosse en eerstejaars Shari Bossuyt verwacht, maar eind december is al gebleken dat door de onderlinge naijver tussen deze twee tenoren er soms een derde met het been, hier dan de titel, gaat lopen. Ook nu weer liggen er enkele kapers op de kust dei wat graag de titel voor hun neus willen wegkapen. In de meetings rijden bij de dames traditioneel de junioren samen met nieuwelingen, op dit BK worden ze evenwel het ovaal opgestuurd met de elite. Vorig jaar reden alle dames in één groep, maar door het groter aantal nieuwelingen vormen deze dit jaar een aparte groep.

Bij de jongens nieuwelingen mogen wij duels verwachten tussen Milan Fretin en Arno Waeyaert, maar als Mellenaar Siebe Deweirdt hersteld is van zijn verkoudheid dan zet je hem er best bij op je tierc é. Begin december toonde deze eerstejaars reeds wat hij in huis heeft door de Vlaamse titel in het omnium te veroveren. In december zette hij daar de driekleur in de scratch bij. Maar Joost Bekaert uit Velzeke en Ben Squire uit Zottegem zijn zeker schaduwfavorieten. Beide heerschappen zijn er nooit ver naast en wie weet is het nu eens boenk er op, zij lieten zich vorige zaterdag alvast positief opmerken in de AVS-cup en streden mee in de afgelopen BK’s ook mee op de eerste rijen. Zij rijden wel enkel zaterdag het omnium, de sprint laten ze aan zich voorbij gaan. Bij de meisjes nieuwelingen wordt algemeen verwacht dat de titel in het omnium naar Oosterzele gaat. Katrijn De Clercq won deze winter alle meetings in haar categorie in zowel Gent als Roubaix maar dorpsgenote Luna Renders bedreigt haar steeds meer. Vorige zaterdag was Luna steeds in elk onderdeel nipt na Katrijn en zij zal er alles aan doen om zondagavond met de driekleur in het omnium naar Balegem te trekken. In dit omnium is de Wetterse Gemke De Rocker zeker één van de schaduwfavorieten die kan profiteren van elke misstap van de Oosterzeelse meisjes, in het Vlaams kampioenschap kwam ze 1 punt te kort voor het podium tegenover Farah Duym die ook nu van de partij is. Febe Kesteleyn uit Zwalm en Sophie Tierolf uit Schellebelle zullen zeker ook hun woordje meespreken. In de sprint wordt algemeen verwacht dat de Limburgse Dina Scavone te sterk is voor onze regiorensters, maar elke sprint moet eerst gereden worden en naast sterk moet men ook sluw zijn, wie weet kunnen ze de Lommelse niet verschalken.

Praktische info

Plaats van afspraak is het Vlaamse Wielercentrum Eddy Merckx, Blaarmeersen Gent, zaterdag eerste start om 11u en einde voorzien rond 20u, zondag wordt gestart om 10u30 maar dan is het einde voorzien rond 19u30.

Voor het volledige programma en de deelnemerslijst: www.belgiantrackcycling.be en klikken op BK/CB.

Technisch

Voor wie minder vertrouwd is met wielrennen op de piste een kleine update. Bij de sprint wordt er gewerkt in 2 delen, eerst rijdt elke renner individueel een 200m met vliegende start, dit komt er op neer dat de renner 3,5 ronden in de baan is en zijn tijd over de laatste 200m wordt opgemeten. Bij de heren gaan de beste 16 dan naar het eigenlijke sprinttornooi, bij de dames de eerste 8. In de 1/8ste finale rijden de sprinters per twee 1 sprint, de winnaar gaat door naar de kwartfinale, de verliezer valt af. Vanaf de kwartfinale moet er 2x gewonnen worden voor winst, bij 1-1 na 2 manches volgt er een derde beslissende, de “belle”.

Het vernieuwde omnium bestaat uit 4 onderdelen: scratch, temporonden, afvalling en puntenkoers. Een scratch is een gewone wedstrijd waarbij op het einde wordt gesprint voor de overwinning. Bij de temporonden wordt er vanaf de vijfde ronde gesprint en krijgt enkel de winnaar van elke sprint 1 punt. Indien iemand een ronde neemt op het hoofdpeloton dan krijgt die 4 punten extra, wordt iemand gedubbeld door het hoofdpeloton dan moet die wedstrijd stoppen en krijgt 0 punten. Bij de afvalling wordt om de 2 ronden gesprint en moet de renner die laatst zijn fiets volledig over de streep heeft de wedstrijd verlaten.

Voor elk van deze 3 onderdelen wordt een stand opgemaakt en krijgt de winnaar 40 punten de tweede 38 enz. Met het totaal van elke van deze onderdelen op hun conto beginnen de renners dan aan het finale onderdeel: de puntenkoers. Hier ligt alles nog open want de punten die worden behaald bij de puntenkoers worden rechtstreeks geteld bij het totaal van de eerste drie onderdelen. Naargelang de categorie is het aantal te rijden ronden 60, 80 of 100 ronden. Als men weet dat om de 10 ronden wordt gesprint waarbij de eerste 4 respectievelijk 5, 3, 2 en 1 punt krijgen, dat de laatste sprint dubbel telt en dat een winstronde 20 bonuspunten oplevert dan is het duidelijk dat een voorsprong van 10 punten of meer in deze finale puntenkoers kan smelten al sneeuw voor de zon.