Tentoonstelling reist doorheen Europa: Vijf kunstenaars op de expo over ‘kerk en staat’.

Poligious Issues - Marc Janssens.jpg

Zottegem, 21/02/2017: Vijf Vlaamse kunstenaars nemen deel aan een internationale tentoonstelling over de scheiding van kerk en staat. Aan deze reizende tentoonstelling doen vijftig kunstenaars van binnen en buiten Europa mee.

Zaterdag 25 februari gaat de tentoonstelling van start in Schiedam, Zuid-Holland, en op maandag 3 april verhuist de tentoonstelling naar EAT in Antwerpen. Daarna reist ze naar de Hof van Ryhove in Gent, het Museum Ursulinenconvent in het Limburgse Eijsden, het MiR-Museum in het Oostenrijkse Gleisdorf en de National Art Gallery in het Bulgaarse Dobrich. Mogelijk komen hier nog plaatsen bij. Al die tijd reizen de werken van de vijf Vlaamse kunstenaars mee.  
x
Het gaat om Marc Janssens uit Meerhout, Alexander Ketele uit Ternat, Henri Laurent uit Antwerpen, Philip Verbruggen uit Oostende en Christine Verhaert uit Brasschaat.

Het project heet Poligious Issues en dat is een samentrekking van Political en Religious, politiek en religieus. Elk van de vijftig kunstenaars heeft een werk ingeleverd, waarmee hij vanuit de eigen levensbeschouwing reflecteert op het door de eeuwen heen actuele thema over de scheiding van kerk en staat. ,,Ook vandaag de dag nog een brisant thema,’’ zegt initiatiefnemer Ron Weijers, zelf kunstenaar te Schiedam.
In hoeverre mogen geloof en wereldlijke macht zich met elkaar bemoeien? Of moeten ze juist uit elkaar blijven? Ron Weijers wil met dit kunstproject in hoge mate de dialoog bevorderen, vooral bij de bezoekers van de reizende tentoonstelling. Tegelijk cre ëert hij voor de deelnemende kunstenaars een alternatief podium, buiten de gevestigde kunstinstellingen om.

De kunstenaars hebben een uiteenlopende, multi-etnische achtergrond. Enkelen hebben het aangedurfd om met hun werk tegen de conventies in hun cultuur aan te schuren. De tentoonstelling geeft dan ook veel stof tot nadenken, maar zal ook de belangstelling voor kunst en cultuur in onze multiculturele samenleving stimuleren. De bedoeling is dat er nog voor het eind van de tentoonstelling een forumdebat aan gekoppeld wordt.
Ron Weijers is ruim een jaar met de voorbereidingen bezig geweest en gebruikte optimaal zijn grote netwerk onder kunstenaars in vele landen. ,,Zonder hun inzet was dit nooit gelukt,’’ zegt hij. De deelnemende kunstenaars komen uit Nederland, Belgi ë, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Spanje, Itali ë, Sloveni ë, Bulgarije en Griekenland en buiten Europa uit Isra ël, Libanon, Algerije, Noord-Amerika, Mexico, Japan, Saoedi-Arabi ë, Iran, Syri ë en Georgi ë.

De offici ële opening is zaterdag om zes uur in het voormalige hotel De Kroon in Schiedam, vlak naast de Koemarktbrug. Presentatiecoach Maarten Mens is gastheer, historicus Han van der Horst verricht de opening. Een flink aantal kunstenaars zal aanwezig zijn. De Kroon is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van twaalf tot vijf uur.

Kor Kegel