Zottegem maakt zich op voor de Driedaagse De Panne

img_20170228_155806308

Zottegem, 03/03/2017: Binnen een maand is het zover! Dan vormt Zottegem een week lang het decor van de strijd voor al wie van wielrennen houdt. De Egmontstad maakt zich alvast op voor een memorabele sportweek, want met aankomst van de Driedaagse De Panne — Koksijde op dinsdag en start op woensdag en als ‘dorp van de Ronde’ in het weekend vormt Zottegem een hele week het strijdtoneel van de topkoers tijdens een van de belangrijkste wielerweken van Vlaanderen.  

Reeds sinds 1977 wordt de Driedaagse De Panne — Koksijde beslecht en de etappekoers is sindsdien uitgegroeid tot een ware klassieker. Sinds 1995 rijden de renners in de eerste etappe van de kust richting Zottegem, waar het traditioneel sprinten geblazen is in de straten van de Egmontstad, al maken ook een vroege vlucht of een demarrage op een van de legendarische kuitenbijters uit de Vlaamse Ardennen een goede kans om de witte klassementstrui te veroveren.

De wielerklassieker start op dinsdag 28 maart met haar eerste rit van De Panne naar Zottegem. Het parcours blijft ongewijzigd tegenover vorig jaar, met in de laatste 100 km 2 ronden van 48 km langs spektakelrijke hellingen in de Zottegemse regio en aankomst op het Stationsplein te Zottegem. In totaal zullen de renners gedurende 206 km zo’n 11 hellingen moeten beklimmen, waaronder de Edelareberg, de Haaghoek, de Leberg, 3x de Berendries en Ten Bosse en 2x de Muur van Geraardsbergen.

“Het belooft alweer een onvergetelijk volksfeest te worden in onze wielergekke Egmontstad” zegt Zottegems burgemeester Jenne De Potter. De Driedaagse De Panne — Koksijde wordt door heel wat renners en kenners gezien als de ideale voorbereiding voor de Ronde van Vlaanderen en lokt daarmee een zeer mooi deelnemersveld. Mede daarom werd Zottegem de afgelopen jaren steeds beloont met mooie ritwinnaars. Zo eindigden de laatste edities niemand minder dan Alexander Kristoff, Peter Sagan en Andr é Greipel op het hoogste schavot. Twee van hen wonnen later ook de Ronde van Vlaanderen. Een ideale waardemeter dus.” knipoogt de burgemeester.

De aankomst van de eerste rit op het Stationsplein wordt verwacht vanaf 16u30, de eerste passage in Zottegem wordt voorzien rond 14u15, al zal bij beiden uiteraard het wedstrijdverloop bepalend zijn. Ook tijdens de start van de tweede rit op woensdag 29 maart kan je de renners in Zottegem aan het werk zien. De start op de Markt is voorzien omstreeks 11u40, maar voordien kunnen wielerliefhebbers ook de sfeer opsnuiven in het rennersdorp op de Heldenlaan.

Fotoreportage sfeer 2016