Zottegem/Zwalm: Dylan (11) bouwt eigenhandig Star Wars-arcadekast

17757614_10154530960611818_5073922576570004166_n

Zwalm/Zottegem: De 11-jarige Dylan Lejeune uit Sint-Blasius-Boekel heeft eigenhandig een Star Wars – arcadekast gebouwd, een speelautomaat waarop je tegen betaling een computerspel kan spelen. Hij kreeg hulp van zijn vader Steve Lejeune  en van het Fablab in  het Koninklijk Atheneum in Zottegem.  

Zelfs met de hulp van zijn zijn vader en het Fablab in Zottegem blijft het werk dat Dylan de voorbije vijf maanden heeft verricht een echt huzarenstuk, want vergis je niet, Dylan bouwde de arcadekast ‘from scratch’, vanaf nul dus. De panelen, stuurknoppen, elektronica, versiering… alles heeft hij gemaakt.

Gek idee

Het idee ontstond bij de vader van Dylan, Steve. Hij werkt voor Santander Consumer Finance Benelux, een  bedrijf uit Merelbeke dat onderdeel is van een van de grootste financi ële groepen in de wereld.

16832203_10154422980481818_7968373238060397992_n

“We hebben lokaal een funteam dat zorgt dat we de waarden van de groep uitdragen”, legt Steve uit. “Die zijn namelijk “simple, personal and fair”. Dat kan klinken als vage begrippen,  maar het zijn voor alle leden van de Santander familie begrippen waar we echt naar leven. Zo organiseren we jaarlijks vele activiteiten met het funteam om geld in te zamelen voor een goed doel.”

“Snoepverkoop, een spaghetti-festijn of cocktails… alle activiteiten met eten of drinken zorgen voor een grote opbrengst, maar vergen tegelijk heel wat inspanning. Dus vroeg ik eens tijdens het avondmaal aan mijn echtgenote of zij geen activiteit  wist die  slechts een eenmalige inspanning vroeg en met een maximum aan rendement. Het was echter mijn zoon Dylan die antwoordde (lacht)”

Gek van techniek

Dylan, die naar school gaat in De Zonnewijzer in Munkzwalm  is jong, maar al jaren bezeten door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. De technologiebeurzen die Dylan met zijn vader heeft bezocht zijn al lang niet meer op een hand te tellen en op het internet maakt hij  deel uit van een technologiegemeenschap waar hij gesprekken voert met professoren alsof dat de normaalste zaak van de wereld is.

“Dylan stelde voor om  een retro-arcadekast te bouwen”, aldus Steve. “Als concept klonk dat wel interessant, dus na hem de levieten te hebben gelezen over spreken met de mond vol, vroeg ik hem mij  uit te leggen hoe je zoiets ook echt kan bouwen. Toen hoorde ik voor het eerst over het fablab. Blijkbaar de moderne versie van “jongens en wetenschap”, maar nog toegankelijker dan het boek uit de bib.”

Fablab

“Dus we trokken op een zaterdag eens naar het Koninklijk Atheneum in Zottegem. Technisch niet onderlegd was ik onder de indruk van de vele toestellen en de schijnbaar oneindig talloze bouwsels die ons werden getoond door een inspirerende meester, Achim. En ja zelfs het gekste idee wordt daar  met veel enthousiasme onthaald, dus ook dat van Dylan en zijn arcadekast.”

“Alles kan gebouwd worden in het fablab. Men zal het niet voor je bouwen maar Achim en iedereen in het fablab heeft gedurende 5 maanden mijn zoon en mij bijgestaan in het leren hoe we van een gek concept een tof project konden maken. En nu proberen wij nog altijd bij te leren en tegelijk ook anderen aan te steken en op weg te zetten.”

Goede doel

De arcadekast staat sinds deze week op het werk van Steve, waar zijn collega’s ze naar hartenlust kunnen bespelen en zo geld doneren aan het goede doel, 20 cent per spelletje.