Ook Bevegem kreeg al te maken met kladders. E én ’tag’ komt steeds grotesker terug : N30N.

N30N - Bevegem - omgeving kerk - betonstructuur 2 - IMG_5235.jpg

Zottegem, 15/05/2017, redactioneel – Een meterhoge bekladding in de wijk Bevegem, achter het station van Zottegem, die  dateert van voor de bekladding van Lamoraal’s graf op het stadsplein. De Beiaard berichtte als eerste hoe de pas gerenoveerde site aan het graf van Lamoraal werd besmeurd met verf. Inwoners zijn woedend. Er is meer…

 

We gaan deze mensen  geen ’taggers’ noemen want dat zou ze in een soort ‘gilde’ verenigen. Die s érieux verdienen ze niet. Twee (?) kladders  lieten zopas nog aan het graf van Lamoraal hun  handtekening na. Dank u. Het kan dienen om de factuur te ondertekenen waarmee de kosten (hopelijk) worden betaald.


Maar dat is klein bier vergeleken met de reuzegrote besmeuring  aan de  kerk van Bevegem. Nadat de redactie foto’s kreeg toegestuurd (met dank aan lezer UDB) ging een reporter op pad.

Trouwens, er is ook graffiti-kunst te bewonderen in Zottegem. Tiens,… wat is het verschil? Voor veel burgers is er geen verschil. Anderen maken de nuance,… en wanneer wordt een kladder een kunstenaar? Van zodra die niet meer op andermans canvas op de zenuwen werkt!

Waar vinden we de kladders terug?
Zottegem is inderdaad, hier en daar, besmeurd door lelijke  krabbels. Er valt niet naast te kijken. Maar op het eerste zicht lijkt het nog mee te vallen in vergelijking met een grootstad. De oudste zijn al verweerd. En dan valt iets op…

Een overzicht van de schade door ‘kladders’:

N30N - Bevegem - omgeving kerk - betonstructuur - IMG_5235.jpg

Een tweede bekladding door ‘N30N. Ook aan de kerk van de Bevegemse vijvers.

Wat de stad vandaag meemaakt lijkt een nieuw fenomeen : De taggers aan het graf, op het marktplein van de stad, gingen immers zeer brutaal te werk. De tags in Bevegem zijn nog enigszins heimelijk aangebracht, maar zijn dermate grotesk dat het al lang geen ’tags’ meer zijn.

E én ding valt direct op. De meest tags in Zottegem en Bevegem zijn klein, oud en staan vooral op nutsvoorzieningen zoals elektriciteitscabines en zijn vaak discreet verborgen. Je moet er al naar op zoek. Maar op  sommige locaties vinden we recente tags. E én ‘handtekening’ komt hardnekkig terug.

N30N - Bevegemse vijvers -skatepark - recente tag - IMG_5267.jpg

Hier ter hoogte van het skatepark, in verse verf.

De tags die vandaag in het gezicht ontploffen zijn al lang geen tribale tekeningetjes meer, maar uitnodigingen om opgepakt en gestraft te worden. Ze lijken molenwiekend aangebracht. Steeds groter,… steeds opvallender.

Meer  tags van N30N zijn te vinden aan de graffiti muren van jeugdhuis De Muze.

Wil dat zeggen dat alle onheil van 1 dwaze jongen of meisje komt? Neen,… want Zottegem heeft nog wel meer bekladders. Ook hun ’tags’ zijn gekend.

Toch zijn er bekladders die uiteindelijk uitgroeien tot artiesten. Maar daar horen deze mensen niet bij. Op de sociale media woedt ondertussen een discussie tussen pro en contra. Toch lijkt het aangewezen om ’taggers’en ‘graffitikunstenaars’ niet over één kam te scheren.


UPDATE : Meer over de taggers  van Zottegem :

https://www.nuus.be/2017/05/14/vernieuwde-centrum-zottegem-maakt-kennis-met-graffiti/

https://www.nuus.be/2017/05/17/ook-in-oudenhove-kladdert-n30n-erop-los/


Onderstaande beelden tonen dat er in Zottegem ook kunst gemaakt wordt met spuitbussen. Maar laat steeds één ding duidelijk zijn. Spuit op je eigen canvas, niet op dat van een ander. En als je het niet kan laten, weet dan dat er in Zottegem een plek is waar het wordt gedoogd. En dat is niet op het graf van Lamoraal, ook niet op kerkmuren of tuinhekkens van burgers.

grafitti - jeugdhuis de muze - IMG_5399grafitti - mooi - jeugdhuis de muze - zottegem - IMG_5410grafitti - mooi - jeugdhuis de muze zottegem - IMG_5406