Uitgebreid verslag Driedaagse Axel, met onder andere koninginnenrit Velzeke-Velzeke

sized_1-RUDY3949

Sport, 22/05/2017 – Tijdens het weekend werd een van de belangrijkste wedstrijden voor junioren gereden. De  36 é Spie Internationale junioren Driedaagse Axel, een meerdaagse rittenkoers. Onze reporter en specialist van het jeugdwielrennen Rudy Schietecatte was erbij en zorgde voor een uitgebreid verslag van elke rit met ook telkens de tussenstanden en klassementen. De Nederlander Alex Molenaar werd eindwinnaar. (RS)

Johan Tiedemann Langball wint eerste rit Axel-Axel

Op vrijdagavond om 17u werd het startschot gegeven. Met 188 stonden ze aan de start met heel wat nationaliteiten. De eerste rit in lijn Axel-Axel over 101,7 kilometer met heel wat kasseistroken. Vanaf het begin werd er al een strak tempo opgelegd. Zottegemmenaar Lloyd Sprangers kwam vrij vroeg in de wedstrijd ten val en moest jammer genoeg opgeven.

We kregen meteen een aanval van 16 renners: Jacob Gessner, Alex Molenaar, Wim Wittenberg, Minne Verboom, Johan Tiedemann Langball, Anders Lilliendal, Timo De Jong, Jacob Vaughan, Matteo Fantoni, Rick Pluimers, Stef Zeestraten, Maikel Zijlaard, Kars Ten Boske, Jarno Van Esch, Sebastian Vester en Nick Brabander. Ze namen 7 seconden, het peloton  viel uiteen in 4 groepen waardoor de leiders verder konden uitlopen tot 35 seconden na de 1ste kasseistrook.

Na 1 uur wedstrijd en 43 kilometer afgelegd, reed Stef Zeestraten lek en viel weg uit de kopgroep. Volgende renners namen 10 seconden op hun 12 metgezellen: Johan Tiedeman Lanball, Timo De Jong en Maikel Zijlaard, maar ze werden tot de orde geroepen. Het jagend peloton had ondertussen nog 20 seconden achterstand. Dit leidde tot diverse aanvalspogingen bij de leiders.

sized_1-RUDY2748-001

Vier renners konden uit de greep van het peloton blijven: Johan Tieldemann Langball, Cole Davis, Robin Blummel en Alex Molenaar. We gingen  de laatste ronde in met de 4 leiders, die op dat moment  40 seconden hadden. Het kwam tot een sprint met 4 waarbij de Deen Johan Tiedemann het haalde voor Cole Davis, Robin Blummel, en Alex Molenaar.

Algemeen individueel klassement. ( Gele Trui )

1 Johan Tiedemann Langball — 2 Cole Davis — 3 Robin Blummel.

Algemeen Jongerenklassement. ( Witte trui )

1 Valentin Retailleau — 2 Ilan Van Wilder ( BEL ) — 3 Nick Brabander.

Algemeen puntenklassement. ( Groene Trui )

Individueel sprintklassement. ( Rode Trui )

1 Robin Blummel — 2 Maikel Zijlaard — 3 Alex molenaar.

Kasseien klassement ( Grijze Trui )

1 Maikel Zijlaard — 2 Jacob Vaughan — 3 Alex Molenaar.

Combinatie klassement ( Blauwe Trui )

1 Robin Blummel.

Individuele tijdrit over 11,1 kilometer. Axel-Axel 20 mei 2017

Maikel Zijlaard snelste in tijdrit

Uitslag

1 Maikel Zijlaard — 2 Ward Vanhoof — 3 Manuel Michielsen — 4 Thomas Pidcock — 5 Loran Cassaert — 6 Ilan Van Wilder — 7 Antoine Raugel — 8 Alex Molenaar — 9 Bjorn Larson — 10 Vebjorn Ronning.

3de Rit in lijn over 102,8 kilometer Sluiskil-Sluiskil

Rhys Britton uit Wales wint massasprint

Na de tijdrit, stond rond de klok van 17uur nog een rit in lijn op het programma. Een rit van 102,8 kilometer lang over kasseien. Nog 171 renners aan de start.

De eerste aanval  kwam van Marijn Van den Berg en Stef Zeestraten. Ze namen 25 seconden op 2 achtervolgers: Mitchel Steenhof en Rico Bruckner. Het peloton volgde op 45 seconden. Mitchel en Rico werden weer tot de orde geroepen door een jagend peloton, de voorsprong leiders bleef  45 seconden.

Mark Donovan en Feddrik Lauwens van ( Onder ons Parike ) probeerden naar de 2 leiders toe te rijden, maar alles liep weer samen. Daarna waagden  4 renners hun kans, met opnieuw Freddrik Lauwers en ook Marijn van de Berg, Mark Donovan en Stef Zeestraten. Ze namen 20 seconden op het peloton.

Na 1 uur wedstrijd en 39 kilometer op de teller probeerde een vijftiental renners aansluiting te maken bij  de 4 koplopers, maar ze werden snel weer gegrepen. Daarna was  het de beurt aan Lars Oreel ( Van Moer Logistics ). Hij kon uitlopen tot 30 seconden op 2 achtervolgers, Steven Pattyn en Luuk Van Gestel. Het peloton volgde dan op 55 seconden van de leider.

Met nog 25 kilometer wedstrijd te gaan werden de 2 achtervolgers gegrepen. Op dat moment ontsnapten 4 renners uit het peloton, op zoek naar de leider: Steven Pattyn, Bas Van Belle, Maxime Jolly en Valentin Retailleau.

De leider Lars Oreel werd intussen gegrepen door de 4 achtervolgers. De leiders hadden toen  nog 15 seconden voorsprong op een jagend peloton en naderen dus beetje bij beetje.

Met nog een 5 tal kilometer te gaan werden de leiders dan toch gegrepen, een massasprint in de straten van Sluiskil zou beslissend zijn. De renners uit Wales, Rhys Britton, was de snelste en won voor Nicolo Parisini en Joshua Price, ook uit Wales.

Uitslag

1 Rhys Britton — 2 Nicolo Parisini — 3 Joshua Price — 4 Anders Lilliendal — 5 Antoine Raugel — 6 Maxime Jolly — 7 Kristian Klevjer — 8 Nick Brabander — 9 Minne Verboom 10 Marco Vergani.

Algemeen individueel klassement ( Gele Trui )

1 Johan Tiedemann Langball — 2 Alex Molenaar — 3 Ward Vanhoof.

Algemeen jongerenklassment. ( Witte Trui )

1 Ilan Van Wilder — 2 Jacob Gessner — 3 Valentin Retailleau.

Algemeen puntenklassement ( Groene Trui )

1 Rhys Britton — 2 Ward Van Hoof — 3 Minne Verboom.

Algemeen Sprintklassement ( Rode Trui )

1 Thomas Pidcock — 2 Robin Blummel — 3 Maikel Zijlaard.

Stand kasseien klassement ( Grijze Trui )

1 Maikel Zijlaard — 2 Marijn van den Berg — 3 Jacob vaughan.

1 Alex Molenaar.

4de Rit in lijn over 96 kilometer Velzeke-Velzeke ( Zottegem )

Nederlander Maikel Zijlaard wint koninginnenrit Velzeke-Velzeke

Zondag zakten de renners af naar Belgi ë, naar Velzeke bij Zottegem waar hen de laatste en meteen ook de zwaarste rit van de driedaagse wachtte met als voornaamste scherprechters: de Valkenberg, de Leberg, de Rekelberg, de Langendries   én de beruchte kasseistrook van de Paddestraat. Een uitdagend parcours van zo’n 96 kilometer lang, waar alleen de sterkste renner zou kunnen winnen.

sized_1-RUDY3585-001

Na de beklimming van de Valkenberg kregen we 3 leiders: Alex Vogel, Louis Faure en Arno Debeir ( Lares-Doltcini ). Ze namen 20 seconden. Alex Vogel werd snel gegrepen door het peloton dat in 2 groepen was gevallen. Op de Paddestraat moesten heel wat renners lossen, daar werd  het kaf van het koren gescheden.

De 2 leiders fietsten een voorsprong van 25 seconden elkaar, maar uiteindelijke  liep alles weer samen en kregen we een nieuwe kopgroep: Alex Molenaar, Anders Lilliendal, Jacob Vaughan, Antoine Raugel, Mark Donovan, Nicolo Parisini en de wereldkampioen veldrijden: Thomas Pidcock.

Tijdens de laatste doortocht in de Paddestraat  reed Maikel Zijlaard in een ruk naar de leiders en won daarna de felbegeerde koninginnenrit, in de sprint met Antoine Raugel en Anders Lilliendal.

De huldiging vond plaats in “Zaal Sint Cecilia” Romeinsplein 22 Velzeke ( Gemeente Zottegem waar alle truien en trofee ën werden overhandigd. De Beiaard mocht ook zijn stem uitbrengen voor de beste renner, Mark Donovan. Deze prijs werd uitgereikt door Kurt De Gelas. Ook de Burgemeester van Zottegem Jenne De Potter mocht een trofee uitreiken, aan Maikel Zijlaard, de winnaar kasseien-klassement.