Zottegemse Sinksenfoor krijgt bezoek van reuzen uit Oostwinkel en Lede

PDV_Reuzen 19.JPG

Zottegem, 31/05/2017 — Het lange pinksterweekend staat in Zottegem al jarenlang gelijk met: Sinksenfoor. En wie “Sinksenfoor” zegt, denkt vanzelfsprekend aan de zondagse reuzenommegang, de enige jaarlijkse keer dat de Zottegemse reuzen in eigen stad op stap gaan. (C.C.)

Voor de komende zomermaanden is de Zottegemse reuzenfamilie al uitgenodigd om in Herzele (op 13 augustus), in Deurne-Antwerpen (op 2 september) en in Lokeren (op 24 september) mee te gaan opstappen in een reuzenstoet maar hun eerste afspraak hebben Cambrinus en Cambrina samen met hun kinderen Trees en Leo steevast in hun eigen Zottegem ter gelegenheid van de Sinksenfoor.

Zodoende zullen de Zottegemse reuzen ook nu op zondag 4 juni een rondgang maken in het kermisvierende stadscentrum. Ze zullen dit doen in het gezelschap van hun Bevegemse verwanten Sotto en Johanna en van Walter, Aldegonde en Zeger, de drie reuzen uit buurgemeente Herzele die al meerdere jaren telkens ook van de partij zijn.

Daarnaast is het een jaarlijkse gewoonte dat de Zottegemse reuzenfamilie nog enkele speciale gasten uitnodigt naar de kermis. Zo trokken er in de voorbije jaren al reuzen uit ondermeer Moerzeke, Moortsele, Wingene, Deurne, Overmere, Zingem, Serskamp, twee jaar geleden uit Geraardsbergen en vorig jaar uit Eine mee door de Zottegemse straten. Ditmaal komt het “hoog” bezoek uit het Meetjesland, meer bepaald de drie reuzen van Oostwinkel (Zomergem) die luisteren naar de namen Romanie, Kamiel en Silvia. Tezamen met dit drietal zakt ook nog een vierde speciale gast naar de Sinksenfoor af, met name de Hovaardige Boer uit Lede.

Indien het weer dit toelaat, vertrekt het 13-koppige reuzengezelschap samen met de acht Zottegemse wippelpaardjes (‘bereden’ door leerlingen van de stedelijke basisschool) om 17 uur op de stedelijke parking aan de Molenstraat, onder de muzikale begeleiding van de plaatselijke Tirolerkapelle (De Posttirolers). Zij zullen het vertrouwde traject volgen en dus zal men de reuzen door de volgende straten kunnen zien defileren: Molenstraat, Trapstraat, Kazernstraat, Stationsplein, Stationsstraat, Markt, Heldenlaan, D. Van Den Bosschestraat (keerpunt), Heldenlaan, Markt, Hoogstraat, Meerlaan en terug Molenstraat. Onderweg zijn een tweetal stops voorzien om de reuzen (en hun begeleiders) ook eens een terrasje te laten doen.

Wat het kostenplaatje van deze reuzenommegang betreft, kunnen we volledigheidshalve nog meegeven dat voor de organisatie hiervan (vergoeding voor de reuzen die te gast zijn, meer dan 500 drankbonnetjes voor hun dragers, begeleiders, muzikanten enz.) ruim 2.000 euro uit de stadskas opzijgelegd wordt.                           (C.C.)

Affiche met parcours

Affiche reuzenom 2017.jpg

X