Fotoreportage: Nieuwe brandweerkazerne in Melle

DDL melle opening brandweer (24)

Melle, 09/09/2017 –  Brandweerzone Centrum is een kazerne rijker. In Melle werd op 7 september 2017 een duurzame nieuwbouw geopend. De ‘brandweerpost Melle’ brengt de voormalige beroepspost Oost/Gentbrugge en het vrijwilligerskorps van Melle samen in één gebouw. De Stad Gent, de Gemeente Melle en de Brandweerzone Centrum sloegen de handen in elkaar om een nog betere dienstverlening voor de burger te kunnen garanderen. (DDL)

Bijna twee jaar is er gewerkt aan de nieuwe kazerne op de Brusselsesteenweg. Een modern gebouw dat meer dan 5 miljoen euro heeft gekost. De stad Gent betaalt met 3,8 miljoen euro 70% van de kosten. Melle betaalt de resterende 30% (1,6 miljoen euro). De brandweerzone Centrum doet een extra financi ële bijdrage van 500.000 euro.In aanwezigheid van gouverneur Briers van Oost-Vlaanderen en burgemeester Dani ël Termont van Gent en burgemeester Dirk De Maeseneer van Melle werd het gebouw donderdagavond plechtig geopend. De brandweerpost bestaat uit drie verdiepingen, aangevuld met een technische verdieping. Op het gelijkvloers zitten de stelplaats voor de brandweerwagens en de ambulance, werkplaatsen, magazijnen, technische ruimten en de kleedruimten voor de vrijwilligers. De eerste verdieping omvat de burelen, leslokalen en kantine – de tweede omvat de verblijfsruimten en kleedruimten voor de beroepsbrandweerlui. Op de tweede verdieping bevindt zich ook een buitensportterrein en fitnessruimte, aansluitend op de ontspanningsruimten. Daarnaast is een deel van de buitenaanleg zo voorzien dat het kan gebruikt worden als oefenplein.

 

De ligging aan de afrit van de R4/Brusselsteenweg, naast de nieuwe interventiepost van de politiezone Rhode & Schelde, past perfect in de ontwikkeling van de nieuwe organisatie van de brandweer. De brandweerpost Melle brengt de voormalige beroepspost Oost/Gentbrugge en het vrijwilligerskorps van Melle samen in één gebouw. Het grote vordeel is dat de Brandweerzone Centrum op die manier de burgers in de regio nog beter en effici ënter kan bedienen.

De kazerne huisvest zowel een voorpost van het beroepskorps van Gent als het vrijwilligerskorps van Melle. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen, aangevuld met een technische verdieping. De gelijkvloerse verdieping omvat de stelplaats voor de brandweerwagens en de ambulance, aangevuld met werkplaatsen, magazijnen en technische ruimten. Ook de kleedruimten voor de vrijwilligers bevinden zich op dit niveau. De eerste verdieping omvat de burelen, leslokalen en kantine, de tweede verdieping omvat de verblijfsruimten en kleedruimtes voor de beroepsbrandweerlieden. Daar bevindt zich ook een buitensportterrein en fitnessruimte, aansluitend op de ontspanningsruimten. Een deel van de buitenaanleg is zo voorzien dat deze kan gebruikt worden als oefenplein.

Ook aan de duurzaamheid van het gebouw werd veel aandacht besteed. De isolatiewaarden zijn dubbel zo hoog als vereist door, ondermeer, het aluminium buitenschrijnwerk van driedubbele beglazing te voorzien. Daarnaast werd de ventilatie uitgerust met energievriendelijke adiabatische koeling (hierbij wordt bij warm weer water verneveld in de afgezogen lucht, dewelke via een warmtewisselaar de aangezogen lucht afkoelt). Een zonneboiler zorgt voor het grootste deel van de warmwaterproductie, daglichtsturing zorgt voor een minimum aan energieverbruik,…

Op gebied van technologie werd geen moeite gespaard. Deuren en poorten kunnen vanop grote afstand gesloten of geopend worden, de omroepinstallatie staat in direct contact met de noodoproepen, de werking van pompen is via apps controleerbaar,…Daarnaast is de volledige Heating Ventilation Air Conditioning(HVAC)-installatie aangesloten op het gebouwbeheerssysteem dat vanop afstand bedien- en raadpleegbaar is. Zo kan de werking van de ventilatiegroepen, CV-ketels en zonneboiler worden gemonitord via dynamische beelden. In juni volgend jaar volgt een opendeurdag voor de inwoners van Melle.

(Danny De Lobelle)

X