Bloedbad na sloop kasteel

DDL merelbeke sloop kasteel la moineaudiere of d'hoop (3)

Merelbeke, 25/10/2017 – Verbijstering alom in Merelbeke toen bleek dat bleek dat het kasteel   “d’Hoop” dit weekend werd afgebroken. Met het kasteel moesten ook enkele prachtige bomen eraan geloven.

DDL merelbeke sloop kasteel la moineaudiere of d'hoop (4)

Het kasteel werd afgebroken om plaats te maken voor een bedrijfsgebouw met kantoren. De vergunning werd geweigerd door het gemeentebestuur maar beroep bij de deputatie van Provincie Oost-Vlaanderen leverde alsnog een vergunning op. Het schepencollege vorderde nog een verzoek tot schorsing wegens ‘dringende noodzakelijkheid’ in bij de Raad voor Vergunningbetwistingen in maar die werd afgewezen waardoor de vergunning uitvoerbaar werd. Dat was voor de eigenaar reden genoeg om dit weekend over te gaan tot de sloop van het erfgoed-rijk kasteel, ook enkele waardevolle bomen moesten eraan geloven.

Bloedbad

De 2 oudste bomen – een rode beuk en tamme kastanje – zijn gefotografeerd met zicht op de jaarringen. Zoals je kan zien was die tamme kastanje zelfs nog in in blakende gezondheid. Er is geen spatje rot of ziekte te bespeuren, wat op zich al uitzonderlijk is. De fotograaf meldt ons dat hij de ringen heeft geteld geteld en kwam bij de beuk op 110 jaar uit, bij de kastanje zelfs op 125.

 

 

 

 

X