11 novemberviering in Balegem en Gijzenzele: de oorlogen blijven in het collectieve geheugen hangen

DDL balegem herdenking wapenstilstand (19)

19/11/2017 – Ook in Balegem en Gijzenzele werd op 11 november een hulde gebracht aan de oorlogsslachtoffers. 103 jaar is het geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak, 77 jaar is het geleden dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. (R 17, foto’s DDL).

In Gijzenzele en Balegem vindt men het ook belangrijk dat 11 november herdacht wordt. Pi ëteit voor de oorlogsslachtoffers. Uit de toespraken van burgemeester Johan Van Durme bleek dat er ontzag en bewondering heerst voor de soldaten die vochten voor onze vrijheid. De soldaten hebben een offer gebracht ter verdediging van de waarden die dierbaar zijn voor ons vaderland. We staan er niet bij stil dat men in veel families nog altijd sporen van stil verdriet terugvindt. Foto’s, portretten, als een soort schrijn dat van generatie op generatie wordt overgeleverd. Als je ziet welke impact de wereldoorlogen hebben gehad op onze samenleving, op onze waarden en normen, dan kun je toch niet indenken dat men zou ophouden met de herdenking van deze wereldoorlogen. De oorlog blijft volledig onverwerkt verleden. En juist omdat dat verleden zo belangrijk is voor het heden, blijft het ook in Balegem en Gijzenzele alle aandacht waard.
Lucien De Smet bracht in Balegem een pakkend verhaal van wat moeders beleven als hun zoon of zonen aan het front zijn. Deze oorlogen blijven in het collectieve geheugen hangen. Voor de jeugd mag 11 november nooit zomaar een datum zijn die verwijst naar een moordende periode uit de geschiedenisboeken. 11 november moet de dag blijven waarop men beseft dat vrede niet vanzelfsprekend is. De symboliek van deze dag vertolkte in den Amb8 in Oosterzele, in Balegem en Gijzenzele het verlangen naar begrip, menselijkheid en tolerantie. Herdenken blijft zo belangrijk. De boodschap moet levendig gehouden worden. We mogen ze beslist niet laten afglijden naar iets banaals en onbelangrijks. Het grootste gevaar is immers gelatenheid, desinteresse en passiviteit. Onverdraagzaamheid kan en mag ons niet onverschillig laten, we moeten alert en waakzaam zijn. Dat er vrede komt, vandaag en morgen, er is altijd hoop. Die gedachte blijven uitdragen, is een gigantische uitdaging voor de toekomst.
Reporter 17, foto’s DDL.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
X