Een standbeeld én een strip voor ‘Tarzan’!

Cyriel Delannoit – in Geraardsbergen beter gekend als ‘Tarzan’ – werd zeventig jaar geleden Europees bokskampioen. In een ziedende Heizel versloeg hij de vermaarde Franse bokslegende Marcel Cerdan. Dit jaar is Cyriel ook twintig jaar dood en staat zijn standbeeld eveneens al twee decennia op de Gavers. “Het wordt stilaan tijd dat we het standbeeld van Cyriel een volwaardige plaats geven, en dat is niet op de Gavers, maar op de Markt van Geraardsbergen”, onderstreept zijn neefje Stefaan Delannoit.

Europees kampioen

Samen met elf zusters en broers groeide ‘Tarzan’ – geboren in 1926 – op in een volkswijk in Geraardsbergen. Twee broers zouden samen met hem als bokser bekend worden. In tegenstelling tot zijn broers, was Cyriel geen technisch bokser, maar een volbloed puncher. Op 21-jarige leeftijd werd hij reeds Belgisch kampioen. Hij had toen al ruim zestig profkampen op zijn teller.  “Er liepen in België toen heel veel goede boksers rond. Om kampioen te worden moest je een hele weg afleggen”, getuigt Stefaan.
In 1948 versloeg hij in het Heizelstadion te Brussel voor 20.000 toeschouwers regerend Europees kampioen middengewicht Marcel Cerdan. De bokswereld stond perplex. Cerdan had 104 kampen op rij gewonnen. Cyriel werd op slag wereldberoemd. Later werden ‘Tarzan’ en Marcel de beste vrienden.
Op 10 juli van het zelfde jaar won Marcel Cerdan van ‘Tarzan’ op punten, maar een paar maanden later heroverde de Geraardsbergenaar de Europese titel opnieuw, om hem in 1949 weer af te staan, dit keer aan de Italiaan Tiberio Mitri.

Strip en standbeeld

In 1951 bokste hij in Turijn tegen de heersende wereldkampioen Sugar Ray Robinson. Delannoit verloor kansloos in de derde ronde. De puncher van de Oudenbergstad had toen zijn beste tijd gehad en al vlug ging het bergaf met zijn carrière.
Cyriel woonde nog twintig jaar in Brussel en eind jaren zeventig keerde hij terug naar zijn geboortestad, waar hij als volkse jongen nog jarenlang kon genieten van de sympathie van veel stadsgenoten. Neef Stefaan heeft intussen heel veel gedaan om de herinnering aan nonkel Cyriel levendig te houden. Volgend jaar lanceert hij zijn laatste project. Dan komt er een strip over Cyriel op de markt. De ultieme droom van Stefaan is om zijn nonkel een prominente plaats te geven in Geraardsbergen: “Zijn standbeeld hoort thuis op de Markt van Geraardsbergen, niet in de Gavers!”

Julien Borremans

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X