Een nieuw bier dat ' d' Hopke' heet!

Vloesberg of Flobecq heeft nu een d’Hopke bier!

Wie regelmatig ‘De Beiaard’ online leest weet dat ik een boontje heb voor Vloesberg, of voor Flobecq in het Frans,. Deze taalgrensgemeente heeft iets unieks, vind ik. Al van jongs af aan trokken we ernaartoe om in het roestkleurige zand te spelen, in het bos te ravotten of om in de zomer, op sommige heideachtige plekken, bosbessen te plukken.

Flobecq

Volgens het ‘Toponymisch woordenboek van Gysseling’ komt de naam Flobecq uit het Germaans: Floras Berga ‘berg van Flor’. De oudste schrijfwijzen (ook in het Picardisch of het Waals) zijn met ‘r’: Florberch, Florberq, en te vergelijken met Vloerzegem in Oost-Vlaanderen: Flor inga, waarbij inga gem of heim betekent ‘woonplaats van de lieden van Flor’. Ook volgens Waalse toponymisten betekent Flobecq ‘Floras Berga’, maar het zou dan wel ‘plaats waar veel natuur (flora) opgeborgen (berga) ligt’ betekenen.

Het huidige Flobecq is inderdaad een grote gemeente waar nog veel natuur ligt opgeborgen. Niet ver van Flobecq ligt Ronse en Brakel en er tussenin ligt d’Hoppe, of La Houppe in de taal van Molière, een groot gehucht van Flobecq waar ook de heuvel Mont de Rhodes ligt en je een prachtig uitzicht biedt over ‘le Pays des Collines’, het Waalse verlengstuk van de Vlaamse Ardennen. De Mont de Rhodes ligt 141 meter boven de zeespiegel en is daarmee het hoogste punt van de provincie Henegouwen. Een adembenemende mooie plek waar, na Wereld Oorlog II, heel wat toerisme is ontstaan.
Naar analogie met d’Hoppe is er door bierbrouwer L’Anti een bier gemaakt dat het ‘d’Hopke’ heet. Het bier wordt gebrouwen in ‘Brouwerij De Graal’ in Nederbrakel.

Het d’Hopke

Het is een fruitig zomerbier van hoge gisting. Met een alcoholpercentage van 6° is het een vlotte doordrinker, gebrouwen met speciale hopsoorten waaronder de Amerikaanse Chinookhop en de Britse Styrian Golding. Deze hopsoorten hebben een citrusaroma wat nog ondersteund wordt door het toegevoegde gemalen korianderzaad en de curaçao ( gedroogde sinaasappelschillen ).
De gist die gebruikt wordt is een speciale mix van verschillende giststammen die door de brouwer zelf uit geëeste mout werd opgekweekt en die een geheim blijven van de bierfirma ‘Jawadde’ waarvan L’Anti de eigenaar is. L’ Anti volgde aan het Gentse CTL een opleiding voor brouwer en richtte ooit in Ronse een kleine brouwerij op. d’Hopke, zijn nieuwe creatie, is een bitter bier. De bitterheid van een bier wordt uitgedrukt in EBU-waarden. Voor een d’Hopke wordt dat 30 EBU, bij een Orval, bijvoorbeeld, is dat 34 EBU, bij een gewone Pils 20.

VZW D ’Hoppe bergop en Bart De Kegel

Gentenaar, Bart De Kegel, trok vorig jaar op 55-jarige leeftijd de deur toe van het bekende studentencafé ‘Decadance’ dat aan de Gentse Overpoort ligt. In juni 2018 opende De Kegel het Café ‘Caplette’ in Vloesberg, op het gehucht d’Hoppe. Hij deed dit met een groot hart met als doel d’ Hoppe nieuw leven in te blazen; zoals het ooit was in de jaren 1950 en ’60!
Er is de laatste jaren al een heropbloei, dankzij honderden wandelaar die deze mooie plek komen verkennen. Het eens zo gekende Café C(h)apelette was reeds 15 jaar dicht.
Bart had op d’ Hoppe een mooie villa in art nouveau stijl gekocht en tot vakantiewoning omgebouwd. Hij vond ook een zonde dat het gekende café dicht bleef. Na overleg met de eigenaars kocht hij het en stichtte meteen ook ‘de VZW d ’Hoppe bergop’.
Patrick, de eigenaar van ‘Restaurant Chalet Gerard’, Pieter, de eigenaar ‘Café-Restaurant Het Baraksken’ en Bart De Kegel zelf hebben zich verenigd in de nieuwe VZW. Hun doel is samenwerken om activiteiten te kunnen inrichten die d’ Hoppe terug meer uitstraling geven. Samen overlegden ze met L’Anti van Jawadde om een bier te brouwen dat de mooie natuur van hun heimat, d’ Hoppe in Vloesberg, weerspiegelt; een bier op basis van natuurlijke producten. Om, uiteindelijk, het bier te brouwen spraken ze de eigenaar van bierbrouwerij De Graal aan, een brouwerij waarvan Wim Saeyens, een dokter in de Scheidkunde, eigenaar is.
De brouwerij van Wim is gelegen in Nederbrakel aan de Industrielaan. Wim is nu 50 jaar en begon met brouwen aan de Nederbrakelse Warande. Daar brouwde hij zijn eigen natuurbier ‘De Graal’. Tegenwoordig brouwt Wim duizenden liters bier per jaar onder andere ook voor een Japanse bierbouwer. Ook het Geraardsbergse Ghulden Cop bier, dat Chris De Nooze samenstelde en waarvan de naam verwijst naar de vroegere standplaats van het Geraardsbergse Manneken-Pis, wordt door Wim gebrouwen. Tijdens een aangename ontmoeting vertelde Wim ons, dat hij bijna dagelijks wordt aangesproken door verenigingen of personen die een bier willen laten brouwen. Hij kan helaas niet aan alle wensen voldoen.,’ ik moet soms keuzes maken’ wist hij te vertellen.
Van zijn nieuwe boorling ‘d’ Hopke’, maakte hij een eerste brouwsel van 1000 liter. Eén bak van 24 flessen kost 28€, dit is een promotie voor een kortere periode. Deze zomer zullen de flessen verkocht worden in de drankgelegenheden op d’ Hoppe, ondertussen zal er verdere promotie gemaakt worden om het “d’ Hopke” bekend te maken zowel in Oost-Vlaanderen en Henegouwen. Hun uiteindelijke doel is dat het bier over heel België, en misschien daarbuiten, bekend zou worden om op deze manier de mooie streek ook bekender te maken.

Karel De Pelsemaeker.

Een nieuw bier dat ‘ d’ Hopke’ heet!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Krijg het nieuws uit jouw buurt

116519