Een bewogen dag in Erwetegem: plaatsing nieuwe spoorwegbrug

De reeds veelbesproken nieuwe   spoorwegbrug in Erwetegem ( Erwetegemstraat — Meerlaan) werd gisteren precies geplaatst door de firma Sarens.
Normaliter ging de klus geklaard worden rond het middaguur maar de felle regen die met bakken uit de hemel was gevallen strooide toch wat roet in het eten. De brug stond op haar plaats rond 17u. Maandag moeten er immers al weer treinen over kunnen rijden op deze dieselspoorlijn Gent- Geraardsbergen ( lijn 122)
Om veiligheidsredenen was er ook geen treinverkeer mogelijk op de naburige lijn 89 tussen Oudenaarde en Zottegem.
Onder begeleiding van Infrabel woordvoerder Fr éd éric Petit, werfleider Ilse Van Coillie en Zottegems schepen van Openbare Werken Matthias Diependaele werd de pers rondgeleid op deze unieke werf.
In de vroege namiddag kwam de brug van 780 ton in beweging. Stalen platen werden op de bodem gelegd zodat het geheel mooi op zijn plaats bleef. Er diende nog een stuk berm te worden verwijderd vlak bij de oude brug want de manoeuvreerruimte leek beperkter dan ze in eerste instantie bleek te zijn.
Infrabeltopman Fr éd éric Petit wees er tevens op dat naast deze speciale klus   er ook werken werden uitgevoerd terzelfdertijd in Lierde aan de Brugstraat waar een nieuw brugdek werd aangelegd en aan de seininrichting.
Schepen Matthias Diependaele wees op het belang van deze werken. “Zottegem is een pendelstad en het werd tijd dat aan de 100 jaar oude brug die een S-bocht vormde iets werd gedaan. We zien dat deze baan ( trac é) nu een gans stuk rechter gaat worden zodat we zeker iets moeten doen aan het snelheidseffect als deze weg weer open is. Er is al overleg gepland met het agentschap Wegen en Verkeer hoe we dit gaan aanpakken. We moeten de veiligheid garanderen en een racebaan mag het hier zeker niet worden.”
Woordvoerder Fr éd éric Petit van Infrabel wist nog te vertellen dat de brug 812.000 euro kost. De maten van de brug zijn 15m op 8m. De hoogte is 4,5m wat een stuk hoger is dan wat nu het geval is.
De afwerking op de begane grond met de plaatsing van rioolbuizen en nutsvoorzieningen zal nog duren tot november vooraleer alles terug normaal wordt in deze straat.

Tijdens de plaatsing van de brug kwamen heel wat streekgenoten een kijkje nemen.