De Beiaard wordt NUUS! Lees er meer over...
Smelten ijs en klimaatsverandering.

IJsberen voelen ‘ijsberend’ de klimaatsverandering!

Met de klimaatverandering stijgt het zeeniveau en daalt het grandwater merkwaardig.

Het was gedurende de laatste week van juni en de eerste dagen van juli heel droog en warm. Op 28 en 29 juni was het zelfs extreem warm, in het zuiden van Frankrijk kregen ze meer dan 45°C. Maar wat zijn eigenkijk de gevolgen van klimaatverandering voor onze gezondheid, vraag ik me hierbij af?

Met hittegolven, ozonpieken, oprukkende tijgermuggen en processierupsen is dit een dringende en ook een voor de hand liggende vraag. Maar de wetenschappelijke beantwoording ervan staat nog niet eens in de kinderschoenen. Bestaat er reeds zoiets als een ploeg van milieugezondheidsdeskundigen die alarmbel kunnen doen rinkelen? Een ploeg deskundigen die studies uitvoeren en boekstaven aan een ‘Kennisagenda Klimaat en Gezondheid’? Klimaatverandering grijpt om zich heen in de meest uiteenlopende gedaanten, maar kennis over de gezondheidseffecten op langere termijn is er nog maar nauwelijks. ‘Een integrale analyse, de samenhang tussen alle effecten,’ is toch belangrijk.

Belangrijke hierbij: neem de voor de hand liggende vragen als ‘wat is de invloed van hittestress op het medicijngebruik?’ en ‘wat voor nieuwe infectieziekten kunnen er te voorschijn komen in stedelijke waterpartijen?’ Zo liggen er meerdere relevante vragen die pas na onderzoek kunnen worden beantwoord. Als er al een onderzoek zou worden vrijgemaakt dan zou dit alvast enige jaren duren. En welke nieuwe exotische kwaal of geleedpotige is dan terug de grens overgestoken? Want de klimaatverandering dendert voort…langs kleine grachten, langs beken, langs rivieren, langs de Dender, de Leie, de Maas, de Schelde, langs vele de kanalen naar de zee toe.

Uit vorige hittestressperioden (2003 in Frankrijk bijvoorbeeld) weten we dat de wetenschap met handen in het haar zat, maar een onderzoek is er bij mijn weten nog niet gebeurd. Moet Europa, over deze migranten en emigraties niet dringend praten en rapporten opstellen?
De bevolking krijgt er nu bijna wekelijks iets van mee: laat ons verwijzen naar enkele mediamomenten: ‘De hittestress, de eikenprocessierups, het meer opduiken van teken (ixodida met wetenschappelijke naam), de tijgermuggen, (hyalommateek).’ en wie naar Griekenland trekt, wordt er gewaarschuwd voor het West-Nijlvirus.”

Het warmere weer heeft ook tot gevolg dat de zeespiegel stijgt en in de waterwegen duiken andere gewassen en ziektekiemen op. Hoe komt het toch dat gezondheid hierbij nog nooit een centraal thema is? Tenslotte: wie is hier verantwoordelijk voor, welk ministerie en welke minister? Of is iedereen verantwoordelijk en dus uiteindelijk niemand?

Karel De Pelsemaeker

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Krijg het nieuws uit jouw buurt

116519