‘Het Kenniscentrum en de nieuwe sporthal kosten 20 miljoen euro, maar voor het Abtenhuis is er geen geld.’

‘De diepe verwaarlozing van de Abdijsite is schuldig verzuim.’


Geraardsbergen. ‘Het Abdijpark en het Abtenhuis waren ooit de trots van Geraardsbergen. De staat waarin zowel het hoofdgebouw als het park zich nu bevinden, is een ware schande,’ vertelt Stephan Bourlau. ‘Het Kenniscentrum en de nieuwe sporthal kosten samen 20 miljoen euro, maar voor de renovatie van het Abtenhuis is er geen geld.’ We bezochten het park en het Abtenhuis en maakten er unieke beelden. De fotoreportage over de Abdijsite vind je onderaan het artikel.

Zaterdagmorgen. We hebben een afspraak met Stephan Bourlau (Het Alternatief) om een bezoek aan het Abtenhuis en het Abdijpark te brengen. ‘Ik klaag al meer dan tien jaar de erbarmelijke staat aan waarin het Abtenhuis en het Abdijpark zich bevinden. In 2009 schreef ik een brief aan het College van Burgemeester en Schepenen om duidelijk te maken dat deze parel aan de Geraardsbergse kroon dringend moet worden gerenoveerd. De Abdijsite vormt een toeristische trekpleister voor onze streek.’

Stephan Bourlau (Het Alternatief)

Schuldig verzuim
Bourlau zijn thuis staat op de vesten. Hij bracht zijn jeugd in o.a. het Abdijpark door. ‘Het Abdijpark was in mijn jeugd een trekpleister voor de ganse streek. Om je een beeld te kunnen maken van de ‘grandeur’ van wat de site ooit was, moet je maar eens scrollen tussen de foto’s op de facebookpagina van ‘Ge za van Giesbaargen aske’. Je zult er foto’s zien van het park in al zijn glorie. Daar blijft momenteel zo goed als niets van over. Al jaren laat het stadsbestuur de herinrichting van het park en de restauratie van het Abtenhuis aanslepen. De diepe verwaarlozing van deze site is schuldig verzuim.’

Vorig jaar werd gestart met de herinrichting van het park, maar de omgevingsvergunning was niet in orde en de werken werden stilgelegd. Maar daar komt weldra verandering in. De werken zullen weldra worden hervat. Bourlau: ‘Maar voor de restauratie van het Abtenhuis is er geen geld.’


Het Kenniscentrum (kostprijs: €13.000.000) en de nieuwe sporthal (kostprijs: €7.000.000)
Zware verwaarlozing
Even later bezoeken we de tweede en derde verdieping van het hoofdgebouw. De tweede verdieping ligt er behoorlijk bij, maar de derde verdieping en de zolder lijden onder de zware verwaarlozing. Waardevolle voorwerpen staan te verkommeren. De beelden spreken voor zich. ‘De stad Geraardsbergen laat hier heel veel kansen en opportuniteiten onbenut. In dit gebouw zou je o.a. een museale werking over de geschiedenis van Geraardsbergen kunnen uitbouwen.’

Terwijl we ons een weg banen door het zwaar verwaarloosde park, vertelt Stephan Bourlau ons over het grootse verleden van de site en welke uitstraling het had op de wijde omgeving. ‘Ik ben blij dat het park wordt heringericht, maar het zal maar een schim zijn van wat het ooit was. Bovendien zijn er geen openbare toiletten en een cafetaria voorzien. Een gemiste kans… En dan zwijgen we nog over de ongure figuren die hier op onbewaakte momenten drugs dealen.’

Dit is onverantwoord beleid.
Bij het verlaten van het park lopen we een niet onbelangrijke beleidsverantwoordelijke tegen het lijf. Hij deelt de bekommernis over de staat waarin de abdijsite zich bevindt. ‘Voor de restauratie van het Abtenhuis is er geen geld, terwijl er miljoenen aan projecten worden gegeven waar je je toch vragen kan bij stellen. Het kenniscentrum kost 6 miljoen euro, terwijl er nog eens 7 miljoen euro zal moeten worden uitgetrokken voor de inrichting van het gebouw. Dit kan een heel stuk goedkoper en effici ënter. De sporthal kost 7 miljoen euro. Het kon met de helft minder. Op die manier is er uiteraard geen geld voor andere projecten, zoals de restauratie van het Abtenhuis. Dit is onverantwoord beleid.’

Julien Borremans

X