De Beiaard wordt NUUS! Lees er meer over...
Wilde kamille langs de veldwegen.

Langs de N42

E-column uit Goeferdinge

Wilde kamille langs de veldwegen.

“Een goede kop kamillethee helpt beter den drie dokters”, zegt de volkswijsheid.

Toen ik onlangs langs de N42 vanuit Goeferdinge naar Gent reed vielen ze me op: de samengeschoolde witte rijen kamillen. Steeds aan de uitkanten van de akkers staan ze, want de akkers zijn voor hen verboden terrein. De aarde is daar immers doodgespoten voor akkerkruiden. Ze zijn gedwongen om aan de kant te staan. Maar dat siert hen ook zo; dat ze dapper standhouden langs de kant, tussen de velden, de paden en de straten.

Zij deden mij denken aan de duizenden mensen, die nu ook al meer dan twee decennia geleden, in de Brusselse straten de Witte Mars vormden. Vooral omdat ik hier en daar ook nog een blauwe korenbloem of wilde cichorei tussen de kamillen merkte.
Een lange witte mars met hier en daar een blauwe politieagent, om de orde te handhaven. Maar samen protesterend tegen al het dodend chemische spul in ‘Belgium fields’.

Als men weet dat een kopje kamillethee ook uitstekend werkt tegen agressie en stress, protesteren zij misschien ook tegen de voorbijvliegende auto’s, waarin bestuurders zitten die niet eens de aangegeven snelheidsbeperking merken. Of zouden ze tegen het asfalt protesteren? Of misschien staan ze daar in de wind te wuiven naar de leeuweriken, die hoog aan de hemel aan hen voorbij trekken. Vroeger was het een begrip van schoonheid, de graanakker met kamillen, korenbloemen en klaprozen. Een tafereel dat menig schilder penseelde. De leeuwerik, die hield zo van het kleurrijke veld dat hij er spontaan zijn nest in bouwde.
Hier en daar staat ook nog een paar slappe klaprozen tussen de witte rijen en de blauwe agenten. Hun felrode kleur zou de leeuweriken moeten aanmanen om neer te strijken. Maar de klaprozen staan er met zo weinig en zo neerslachtig bij, dat ze niet meer opvallen, ook niet aan leeuweriken.
Wellicht is het juist daarom dat er langs de N42 bijna voor elk verkeerslicht een groepje felrode ‘collebloemen’ staan.
Ze vragen aandacht, ze maken het roodlicht nog roder, alsof ze er ‘STOP ERMEE!‘ mee willen uitschreeuwen.

Karel De Pelsemaeker.

Wilde kamille langs de veldwegen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Krijg het nieuws uit jouw buurt

116519