Bombelbas: ook een festival voor gans het gezin (deel 1)

Zottegemse folk-rock festival denkt ook aan de jeugd met tal van activiteiten: de FUN-fare en de Caledonian Pipers trekken het festival op gang (FOTO & VIDEO).

Bombelbas was pas aan zijn tweede editie toe. Wat een feest! Ook dit keer hadden de organisatoren extra aandacht voor de beleving van gezinnen en kinderen. Overdag werd de festivalweide omgetoverd tot een happening met spelplezier, culinaire geneugten, een saloon voor alle leeftijden en al heel wat muziek en ambiance. In een volgende reportage kan u alles lezen over de fantastische folk en rockbands die de organisatoren wisten te strikken.

De vroege namiddag werd geplaagd door buien, maar laat deze reportage het bewijs zijn dat u wat heeft gemist. Dit festival is perfect voorzien om een bui de baas te kunnen. Geniet mee… en volg NUUS voor de rest van het muzikale verhaal.

De Funfare uit Velzeke blaast het festival in gang.

Laat niemand u nog wijsmaken dat dit de ‘kleine fanfare van Moed en Volharding’ is want ze hebben een aangepast repertoire waarmee ze iedereen mee kregen. Ze werden aangekondigd voor een ‘volenthousiaste’ schare toeschouwers.

Ze brachten schwung met “Good Friends” en speelden ‘Cha cha cha”. Om zich in te schrijven in de sfeer van de folkmuziek brachten ze een schitterend “Tears for Schotland”. De nostalgie van de hooglanden deed de hemelsluizen open gaan,… maar dat deerde de toeschouwers niet: zij genoten.

Gelukkig was één van de sponsors een schrijnwerker waardoor er binnen de kortste keren een loopbrug werd aangelegd naar de grote tent.

De oplossing werd gevonden in Afrikaanse ritmes,… en de eerste zonnestralen braken door de wolken. Als ultieme regendans kregen ze iedereen in beweging met een zeer opvallende uitvoering van een Hard Rock klassieker: “Smoke on the water” van Deep Purple. Gelukkig is er een video,… geniet mee!

Tussendoor konden kinderen zich uitleven in een pop-up pretpark dat net zoals vorig jaar succes kende.

Hier een beeldimpressie. En het is nog niet gedaan,… lees vooral verder.

Een doedelzak- en drumband komt het terrein opgestapt.

Het maakt indruk wanneer mannen en vrouwen in tartan fier en in het gelid het veld betreden. Ondertussen vullen traditionele bands al de podia. Podia,… juist want Bombelbas heeft twee podia voorzien zodat iedereen van de ene belevenis naar de andere kan trekken. Een grote tent voor de grotere band en een klein podium in de saloon voor een knettergek trio. Dat leest u niet hier (… maar hier).


Bombelbas is een festival dat gedragen wordt door zowel vrijwilligers als bezoekers.

Samen zorgen ze voor onvergetelijke momenten. Elk festival in Vlaanderen is tegelijk een eerbetoon aan mensen die zich tijdens hun vrije tijd inzetten om andere een fijne beleving te bezorgen. Hier wat beelden van bezoekers en medewerkers. Mensen die samen “Bombelbas” vormen.

Heeft u de smaak te pakken,… zorg dan dat u er volgend jaar vroeger bij bent want dit waren activiteiten die in de namiddag door gingen. Tegelijk begonnen straffe folkbands in de tent al voor sfeer te zorgen zodat de gezinsdag naadloos overliep in het heuse folk-rock festival.

Meer daarover in deel 2 van de Bombelbas reportage.

Sjarel Klak