Een sociaal restaurant in Geraardsbergen.

Wereldverzetdag tegen armoede.


Geraardsbergen. Zaterdagmorgen hield de PVDA in het stadscentrum van Geraardsbergen een pop-up sociaal restaurant open. De linkse partij deelde warme soep uit aan voorbijgangers en pleit daarmee in het kader van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober om in Geraardsbergen een sociaal restaurant op te richten. De PVDA wil meteen ook dat het stadsbestuur stopt met het Geraardsbergse patrimonium te verpatsen.
“Een sociaal restaurant is een plek waar iedereen terecht kan voor een betaalbare, gezonde maaltijd. Het is een ideale manier om voedseloverschotten te verwerken en bovendien biedt het nieuwe mogelijkheden voor laagdrempelige tewerkstelling”, legt Nick Dobbelaere uit.
De linkse partij ziet daarvoor heel wat geschikte locaties. De PVDA kijkt daarvoor, bijvoorbeeld, in de richting van het oude postgebouw op de kaai. Maar ook de gebouwen die het stadsbestuur aankondigde te gaan verkopen om de stadskas aan te zuiveren na het desastreuze financi ële beleid van de voorbije jaren.
“We willen niet dat het stadsbestuur die waardevolle gebouwen verkoopt”, zegt Dobbelaere. “We vragen integendeel dat het stadsbestuur er een nuttige invulling aan geeft, door er bijvoorbeeld een sociaal restaurant onder te brengen, of door ze op een andere manier ten dienste te stellen van de burger. Een win-win-win-situatie in een stad waar de sociale noden zo hoog zijn.”