Rodeland fietsroute 1

Afstand: 47 km Reli ëf: Glooiend

Laat je verrassen door de groene, heuvelachtige omgeving op een boogscheut van Gent. Typisch zijn de weilanden, akkers, kleine bossen, molens en uitgestrekte vergezichten. Fiets langs autovrije paden naar Merelbeke, Melle, Oosterzele en Gavere. De naam herinnert aan de voormalige baksteenindustrie in deze regio

Startpunt: Sportstraat Afstand: 47 km Reli ëf: Glooiend

Deze route is niet bewegwijzerd met fietsknooppunten. Je volgt de bewegwijzering die de naam draagt van deze fietsroute.

Geschiedenis:

De naam Land van Rode heeft een belangrijke historische betekenis. In de 13de eeuw schonk de graaf van Vlaanderen onder meer de parochie Bottelare en gedeelten van Munte aan Rodolf, heer van Rode. Deze was op zijn beurt een leenheer van de graven van Aalst. De belangrijkste plaats in het Land van Rode was Schelderode, waar de gelijknamige heren een kasteel hadden. In de 14de eeuw maakte ook Oosterzele deel uit van het Land van Rode. De Rodelandroute 1, in de driehoek Merelbeke-Oosterzele-Gavere, ligt enigszins geprangd tussen de E17 en de Schelde. De nabijheid van de Schelde droeg bij tot de bewaring van een fraai, nog relatief gaaf landschap. In het algemeen voert groen nog de boventoon langs dit traject; afwisselend onder de vorm van bossen, weiden en akkers. Als grote rozijnen in deze landelijke koek duiken op diverse plaatsen dorpskernen en gehuchten op. Het verre verleden toont zich onder de vorm van windmolens her en der langs de route.

Download de kaart als PDF

https://www.tov.be/nl/rodeland-fietsroute-1