Kunstenaar-ambachtsman maakt van zijn achtergevel een indrukwekkend kunstwerk van 40m ².

Henri Vander Heyden: ‘In mijn huis staan en hangen meer dan 300 kunstwerken.’


Henri Vander Heyden en zijn vrouw Lutgarde Scheirlinckx


Geraardsbergen. Henri Vander Heyden is een vakman die zijn stielkennis gebruikt om kunstwerken te construeren. Zijn huis is doordrongen van kunst. Zowel zijn vrouw Lutgarde Scheirlinckx als hijzelf hebben hun kunstwerken in hun leefruimte verankerd. Het resultaat is verbluffend. Henri gooide grote ogen toen hij drie jaar geleden zijn wall of fame op de achtergevel van zijn huis aanbracht. Ook zijn vrouw Lut maakt kunstwerken in keramiek. ‘In ons huis staan meer dan 300 kunstwerken’, stelt Henri Vander Heyden. Intussen heeft hij zijn oude werkcamionette herschapen tot een indrukwekkend rijdend kunstwerk.

Henri Vander Heyden (71) kocht begin jaren zeventig — samen met zijn vrouw Lutgarde Scheirlinckx — een imposant herenhuis in de Wijngaardstraat. ‘Zowat mijn hele leven ben ik aan mijn huis aan het werken’, licht hij ons tot onze grote verbazing toe. Maar eens we in zijn woning binnenkomen, begrijpen we wat Henri bedoelt. Vander Heyden is niet alleen een vakman, hij is ook kunstenaar. Zijn huis is een combinatie van een leefruimte en een indrukwekkend kunstatelier.

Vloeibare polyester als kunsttechniek
Henri Vander Heyden was in zijn professioneel leven zaakvoerder van de firma Hydro-Stop Dichtingswerken. In Belgi ë was hij pionier in het gebruik van vloeibare polyester voor dichtingswerken. Door zijn creatieve talenten ontdekte hij al snel dat hij er ook kleuren kon in mengen. Al vlug gebruikte hij deze techniek om kunstwerken mee te maken. Het gieten en inkleuren van tekeningen werd intussen het handelsmerk van ‘Henri-Victor van Giesbaargen’, zijn kunstenaarsnaam.

Een aantal jaren geleden renoveerde hij zijn achtergevel. Daarbij maakte hij gebruik van isolerende dichtingstechnieken en zijn technisch vernuft om een heuse wall of fame op te trekken. ‘Ik goot portretten van bekende en minder bekende figuren met vloeibare polyester. Deze platen bracht ik dan op de achtergevel aan’, licht Vander Heyden toe.

‘Wall of fame’
Het resultaat is een imposant kunstwerk van 46 portretten van vrienden, familieleden en bekende figuren. Het sluitstuk van deze wall of fame vormt het enorme zelfportret op het achterdak van zijn huis.

Henri-Victor van Giesbaargen geeft ons een rondleiding in zijn huis, een indrukwekkende collage van eigen kunstwerken en kunst van bevriende artiesten. ‘Niet alleen het ontwikkelen van de verschillende kunsttechnieken maar ook de opbouw van ons oeuvre heeft heel wat jaren werk gekost’, onderstreept de kunstenaar. ‘In totaal staan er meer dan 300 kunstwerken in mijn huis.’

Achteraan in een atelier heeft hij een indrukwekkende oven gemaakt om de keramieken kunstwerken van zijn vrouw te bakken en te harden. ‘Aan de oven heb ik één jaar gewerkt en als ik alles bij elkaar tel, dan kost deze oven ruim €100 000.’ Tussendoor maakt hij in polyester vijftig medailles voor de Reuzengilde van Geraardsbergen. Zelfs van een overschot van een loden pijp maakt de loodgieter op rust een kunstwerk.

Neomodernisme
Henri-Victor van Giesbaargen omschrijft zijn kunststijl als neomodernisme. ‘De strakke geometrische vormen blijven dominant, maar het kunstwerk mag terug mooi zijn. Er wordt opnieuw met oude kunsttechnieken — zoals schilderen met olieverf — gewerkt, maar er wordt eveneens met dimensies gespeeld. Aan het kunstwerk klopt er steeds iets niet: een been dat te lang is, een gezicht waarvan de verhoudingen niet helemaal kloppen, een schouder die te breed is…’

Ook zijn camionette heeft Henri vol geschilderd met allerlei vrolijke kunstwerkjes, waarvan een deel een interpretatie is van bestaande kunstwerken. ‘Maar ook kinderen uit de buurt mochten een tekening op mijn camionette maken.’ Verschillende vrienden en kennissen nodigen Henri-Victor Vander Heyden nog steeds uit om hun woning van een kunstwerk te voorzien.

Julien Borremans