Merelbeke, Herdenking Wapenstilstand zonder publiek en coronaproof

Merelbeke herdenkt elk jaar Wapenstilstand, in alle deelgemeenten in het bijzonder de gesneuvelden van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogsslachtoffers. Dit jaar verloopt het anders door het coronavirus
Zaterdag werden de deelgemeente Lemberge en Bottelare en zondag waren Flora, Melsen en Schelderode aan de beurt, komende woensdag leggen burgemeester Filip Thienpont en een schepen, of een volksvertegenwoordiger, een vaandeldrager en een klaroenblazer kransen aan het oorlogsmonument van Munte en Merelbeke centrum. “Aan het grote publiek vragen we om voor één keer niet te komen. Met de huidige coronacijfers in het achterhoofd moeten we elke kans op samenscholing trachten te vermijden. Hopelijk kunnen we dan volgend jaar weer collectief de gesneuvelden herdenken”.
Op 11 november 1918 om 5 uur ’s nachts werd de Duitse capitulatie in het Wapenstilstandsrijtuig op het westelijk front in Rethondes (Forêt de Compiègne) getekend door Foch en de Duitse delegatie, maar de wapenstilstand ging pas in om 11 uur. Tijdens deze laatste 6 uur vielen aan beide kanten nog vele slachtoffers, terwijl de overgave al ondertekend was. De oorsprong van de ‘remembrance poppy’ ligt in het gedicht van John McCrae, een Canadese legerarts. In de woestenij van het front, waar pas nog duizenden soldaten sneuvelden, zag hij oneindig veel klaprozen opschieten. Een militair kerkhof vol klaprozen: het is een beeld dat tot de verbeelding spreekt en dat bol staat van de typische dubbelzinnigheid van de Groote Oorlog.

Het alom gekend McCrae’s gedicht werd herwerkt door Tom Lanoye, In Vlaamse velden.

In Vlaamse velden klappen rozen open
tussen witte kruisjes, rij op rij,
die onze plaats hier merken, wijl in ’t zwerk
de leeuweriken fluitend werken, onverhoord
verstomd door het gebulder op de grond
Wij zijn de doden. Zo-even leefden wij.
Wij dronken dauw. De zon zagen wij zakken.
Wij kusten en werden gekust. Nu rusten wij
in Vlaamse velden voor de Vlaamse kust.
Toe: trekt gij ons krakeel aan met de vijand.
Aan u passeren wij, met zwakke hand, de fakkel.
Houd hem hoog. Weest gíj de helden. Laat de doden
die wij zijn niet stikken of wij vinden slaap noch
vrede – ook al klappen zoveel rozen open
in zovele Vlaamse velden.

McCrae’s

X