𝟏𝟗 𝐆𝐞𝐦𝐞𝐞𝐧𝐭𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐃𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐕𝐥𝐚𝐚𝐦𝐬𝐞 𝐀𝐫𝐝𝐞𝐧𝐧𝐞𝐧 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐞𝐧 𝐬𝐚𝐦𝐞𝐧 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐫𝐨𝐞𝐫𝐞𝐧𝐝 𝐞𝐫𝐟𝐠𝐨𝐞𝐝.


Vlaamse Ardennen/Denderland. In het bijzijn van minister Matthias Diependaele hebben erfgoedverenigingen Erfgoed Denderland en Erfgoed Vlaamse Ardennen, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen vzw en intercommunale SOLVA deze namiddag het offici ële startschot gegeven van een nieuwe samenwerking voor onroerend erfgoed. Twee nieuwe intergemeentelijke onroerend erfgoeddiensten, IOED Denderland en IOED Vlaamse Ardennen, zullen samen 19 gemeenten ondersteunen bij hun rijke onroerend erfgoed patrimonium. Aan de Buysemolen te Sint-Antelinks, op de grens tussen het Denderland en de Vlaamse Ardennen, werd een nieuwe samenwerking voor onroerend erfgoed officieel ingeluid. Twee nieuwe onroerend erfgoeddiensten, Denderland en Vlaamse Ardennen, zijn vanaf 1 januari van start gegaan.

De twee samenwerkingsverbanden zullen samen 19 gemeenten in het zuiden van Oost-Vlaanderen bijstaan bij taken rond archeologisch, landschappelijk en bouwkundig erfgoed. Het zuiden van Oost-Vlaanderen kent een rijk en waardevol onroerend erfgoedpatrimonium, dat zich vertaalt in een rijke archeologische ondergrond, goed bewaarde cultuurhistorische landschappen en heel wat bouwkundig erfgoed in stads- en dorpskern. Vaak ontbreekt er echter een centraal aanspreekpunt voor onroerend erfgoed op lokaal niveau, dicht bij de burger. De gemeenten in Denderland en de Vlaamse Ardennen slaan daarom de handen in elkaar om uitdagingen gezamenlijk aan te pakken. Daarvoor worden in Zuid Oost-Vlaanderen twee Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddiensten opgericht: IOED Vlaamse Ardennen en IOED Denderland.

𝐀𝐜𝐭𝐢𝐞𝐩𝐮𝐧𝐭𝐞𝐧
De IOED-werkingen zullen een netwerk voor kennisdeling rond onroerend erfgoed uitbouwen. Ze zullen fungeren als aanspreekpunt voor ambtenaren en inwoners. Ook zullen ze de gemeenten bijstaan bij de actualisatie van de inventaris van het bouwkundig erfgoed, advies verlenen rond items met onroerend erfgoedwaarde en herbestemmingen. Maar beide IOED-werkingen zullen ook het draagvlak voor onroerend erfgoed verder uitbouwen.

𝐒𝐮𝐛𝐬𝐢𝐝𝐢𝐞𝐬
De Vlaamse overheid heeft aan IOED Denderland een subsidie van € 507.906,96 toegekend. IOED Vlaamse Ardennen kreeg dan weer € 532.856,94 aan subsidies toebedeeld. Deze subsidies zullen de opstart en de generieke werking van beide organisaties voor de komende zes jaar ondersteunen. ‘𝐷𝑒 𝑠𝑎𝑚𝑒𝑛𝑤𝑒𝑟𝑘𝑖𝑛𝑔𝑠𝑣𝑒𝑟𝑏𝑎𝑛𝑑𝑒𝑛 𝐷𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟𝑙𝑎𝑛𝑑 𝑒𝑛 𝑉𝑙𝑎𝑎𝑚𝑠𝑒 𝐴𝑟𝑑𝑒𝑛𝑛𝑒𝑛 𝑧𝑖𝑗𝑛 𝑜𝑛𝑡𝑠𝑡𝑎𝑎𝑛 𝑢𝑖𝑡 𝑒𝑒𝑛 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑛𝑠𝑖𝑒𝑣𝑒 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑠𝑎𝑚𝑒𝑛𝑤𝑒𝑟𝑘𝑖𝑛𝑔 𝑟𝑜𝑛𝑑 𝑒𝑟𝑓𝑔𝑜𝑒𝑑𝑧𝑜𝑟𝑔. 𝑀𝑒𝑡 𝑏𝑜𝑒𝑖𝑒𝑛𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑒𝑠 𝑟𝑜𝑛𝑑 𝑣𝑟𝑖𝑗𝑤𝑖𝑙𝑙𝑖𝑔𝑒𝑟𝑠𝑤𝑒𝑟𝑘 𝑒𝑛 𝑑𝑟𝑎𝑎𝑔𝑣𝑙𝑎𝑘𝑣𝑒𝑟𝑔𝑟𝑜𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑠𝑙𝑢𝑖𝑡𝑒𝑛 𝑑𝑒 𝑎𝑚𝑏𝑖𝑡𝑖𝑒𝑠 𝑣𝑎𝑛 𝑑𝑒𝑧𝑒 𝑡𝑤𝑒𝑒 𝐼𝑂𝐸𝐷’𝑠 𝑚𝑜𝑜𝑖 𝑎𝑎𝑛 𝑏𝑖𝑗 ℎ𝑒𝑡 𝑉𝑙𝑎𝑎𝑚𝑠𝑒 𝑜𝑛𝑟𝑜𝑒𝑟𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟𝑓𝑔𝑜𝑒𝑑𝑏𝑒𝑙𝑒𝑖𝑑’, vindt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. ‘𝐵𝑖𝑗𝑛𝑎 80% 𝑣𝑎𝑛 𝑑𝑒 𝑙𝑜𝑘𝑎𝑙𝑒 𝑏𝑒𝑠𝑡𝑢𝑟𝑒𝑛 𝑖𝑛 𝑉𝑙𝑎𝑎𝑛𝑑𝑒𝑟𝑒𝑛 𝑙𝑎𝑎𝑡 𝑧𝑖𝑐ℎ 𝑏𝑖𝑗𝑠𝑡𝑎𝑎𝑛 𝑑𝑜𝑜𝑟 𝑒𝑒𝑛 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑔𝑒𝑚𝑒𝑒𝑛𝑡𝑒𝑙𝑖𝑗𝑘𝑒 𝑜𝑛𝑟𝑜𝑒𝑟𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟𝑓𝑔𝑜𝑒𝑑𝑑𝑖𝑒𝑛𝑠𝑡’, zegt minister Diependaele.

𝐖𝐢𝐞 𝐢𝐬 𝐰𝐢𝐞?
IOED Vlaamse Ardennen is een samenwerking tussen Projectvereniging VARIANT/Erfgoed Vlaamse Ardennen, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen vzw en SOLVA. Deelnemende besturen voor IOED Vlaamse Ardennen zijn Brakel, Geraardsbergen, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm.

IOED Denderland is een samenwerking tussen Projectvereniging Erfgoed Denderland, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen vzw en SOLVA. Deelnemende besturen voor IOED Denderland zijn Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove. De Projectverenigingen Erfgoed Denderland en Erfgoed Vlaamse Ardennen hebben al een regionale werking wat betreft (cultureel) erfgoed, SOLVA bezit ruime expertise in archeologie en bouwkundig erfgoed en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen behartigt al vele jaren het landschappelijk erfgoed in de regio.

𝑮𝒆𝒎𝒆𝒆𝒏𝒕𝒆𝒏: 𝑨𝒍𝒍𝒆 19 𝒈𝒆𝒎𝒆𝒆𝒏𝒕𝒆𝒏 𝒛𝒊𝒋𝒏: 𝑨𝒂𝒍𝒔𝒕, 𝑩𝒓𝒂𝒌𝒆𝒍, 𝑫𝒆𝒏𝒅𝒆𝒓𝒍𝒆𝒆𝒖𝒘, 𝑬𝒓𝒑𝒆-𝑴𝒆𝒓𝒆, 𝑮𝒆𝒓𝒂𝒂𝒓𝒅𝒔𝒃𝒆𝒓𝒈𝒆𝒏, 𝑯𝒂𝒂𝒍𝒕𝒆𝒓𝒕, 𝑯𝒆𝒓𝒛𝒆𝒍𝒆, 𝑯𝒐𝒓𝒆𝒃𝒆𝒌𝒆, 𝑲𝒍𝒖𝒊𝒔𝒃𝒆𝒓𝒈𝒆𝒏, 𝑲𝒓𝒖𝒊𝒔𝒆𝒎, 𝑳𝒆𝒅𝒆, 𝑳𝒊𝒆𝒓𝒅𝒆, 𝑴𝒂𝒂𝒓𝒌𝒆𝒅𝒂𝒍, 𝑵𝒊𝒏𝒐𝒗𝒆, 𝑶𝒖𝒅𝒆𝒏𝒂𝒂𝒓𝒅𝒆, 𝑹𝒐𝒏𝒔𝒆, 𝑾𝒐𝒓𝒕𝒆𝒈𝒆𝒎-𝑷𝒆𝒕𝒆𝒈𝒆𝒎, 𝒁𝒐𝒕𝒕𝒆𝒈𝒆𝒎 𝒆𝒏 𝒁𝒘𝒂𝒍𝒎.

Meer info: https://www.facebook.com/NetwerkHerzele

X