Herdenking moord Baron Idès lokt veel volk naar Leeuwergem

Op 21 juli werd de moord op Baron Idès in 1944, toen burgemeester van Elene, door SS’ers op zijn domein aan het kasteel van Leeuwergem herdacht.
De herdenking op de exacte plek waar hij het leven liet werd begeleid door NSB Zottegem en lokte heel wat volk naar de dreef in Leeuwergem.

Baron Idès, geboren in 1885, woonde in het kasteel van Leeuwergem en was burgemeester van Elene. Tijdens de oorlog maakte hij zich zeer geliefd door het voorzitterschap van de winteropvang op zich te nemen, waarbij hij het ‘Werk der schoolsoep’ op zich te nemen. In 1944 werd de grootvader van Baudouin, toen burgemeester van Elene, vermoord door Duitse soldaten in zijn eigen kasteeldreef. Ides della Faille d’Huysse weigerde het register van de inwoners van zijn gemeente aan de Duitsers te overhandigen en werd hiervoor op de ochtend van 12 augustus 1944 vermoord. Zelfs op een mooie zomerdag als deze overvalt je de kilte wanneer je de imposante, één kilometer lange kasteeldreef bewandelt en herinnerd wordt aan dit gruwelijke stukje geschiedenis. De baron werd door SS’ers uit zijn bed gelicht en zonder enige vorm van proces vermoord. Op de plaats waar de executie plaatsvond, staat nu een kruis. Het is daar dat de plechtigheid, in aanwezigheid van de huidige baron en barones en de oud strijdersbond werd gehouden.

 

Tijdens de herdenking werd de nieuwe vlag van de oud strijdersvereniging  Groot Zottegem afdeling Leeuwergem voorgesteld.  Een foto-impressie.

Lees ook: 21 juli-viering in Zottegem met inwijding nieuw NSB-vaandel