Geslaagde hulpactie vanuit de Zwalmlaan in Munkzwalm naar het Luikse rampgebied

In onze streek zijn er her en der initiatieven om hulp te bieden aan het zwaar getroffen Wallonië – en meer bepaald de regio rond Luik.

Guido De Temmerman: “Na drie weken van grote solidariteit en inzameling van hulpgoederen (huisraad, meubilair, voeding, kinderspeelgoed, educatief materiaal,…) en gestockeerd in Zwalmlaan 40, konden wij uiteindelijk vertrekken richting Wallonië. Met een volle oplegger (Roeland), een vrachtwagen en camionette (Ecofinity), en een personenwagen (Mario en Guido)  vertrokken wij naar de  ongeziene verwoeste streek van Angleur. Mede door de lange onbaatzuchtige hulp van Jan Geldhof (regioverantwoordelijke van het Rode Kruis Vlaanderen) kozen we voor deze regio. Na een rit van ca. 2 uur kwamen we aan bij het eerste verzamelpunt van de Civiele Bescherming van Luik. Daar konden we alle voeding en heel wat educatief materiaal uitladen en verdelen. Ook bemachtigden we daar een adressenlijstje van de meest getroffen straten. Met de hulp van de gemeentediensten kon de oplegger van Roeland tot aan het depot rijden. Na aangeven door de plaatselijke politie konden wij de getroffen bevolking in de ons aangeduide straten bereiken. Wat een dankbare steun van civiele bescherming, gemeente en politie.

Toen wij aankwamen belde ik bij de nog aanwezige bewoners aan. Wat een ravage zag ik in de huizen: beschimmelde muren,  weinig of geen, maar ook kapotte meubels op straat. Mensen kwamen kijken wat wij in voorraad hadden, wat ze konden gebruiken en gratis konden meenemen, zoals verwarmingstoestelletjes, een generator, televisies, een keukenrobot, kinderspeelgoed, beddengoed, tafels, stoelen… te veel om blijven op te noemen. Zij dankten ons omdat wij voor hen uit de lucht gevallen waren als tijdelijke reddende engels. Ruim ¾ van onze goederen brachten wij bij de plaatselijke inwoners. Enkel de allergrootste meubels konden de kleine getroffen huisjes niet binnen. Moe, maar voldaan trokken wij samen huiswaarts waar we met de ploeg samen onze soms schrijnende verhalen oprakelden en doorspoelden.

Met dank aan (in orde van aanvoer) Eric, Diane, Angelique, Mario, Monique, OVLD Dames, Matthijs, Romain, Anja, Gracy, Herman, Guy, Annemie, Vermassen-Van De Velde, Pascal, Seba, Dirk, Wouter, Martine, team Smatch Zwalm, Rita, Eddy, Karine, Filip, Marleen, François, Marijke, Jody, Lydia, Chris, Martine, Bart, Debbie, Annick, Tine, Jonas, Kristof, Filip, Martine, Herman, Emmie, Steven, Isabel, Marguerite, Marc, Wouter, Linda, Patrick, Terry, Hilde, Jeroen, Lea, Femke, Carla, Eddy, Nadine, Frank, Jens, Thérèse, Guy, Nancy, Leentje, Chris, klanten Smatch en Anja voor de financiële en materiële ondersteuning. Zeker niet te vergeten alle man-_en vrouwkracht bij het in- en uitladen en de lekkere taart van Juf. Lea

Ook bedankt voor de ruime financiële donatie (€ 300) van bestuur Open Vld Zwalm.”