Herdenkingsplechtigheid B17 in Zegelsem

Op de hoek van de Oudenaardsestraat en de Terlinckstraat werd op zondag 22 augustus een herdenkingsplechtigheid georganiseerd ter nagedachtenis van de bemanning van de B17 die langs de Leierwaarde een noodlanding maakte in augustus 1944. (77-jaar geleden)

Op 9 augustus 1944 keerde de B-17G terug van een missie boven Duitsland, waarbij het toestel beschoten werd door het luchtafweergeschut en een Duits jachtvliegtuig. Vier bemanningsleden hebben dit niet overleefd. Deze herdenking is een initiatief van NSB Brakel, het gemeentebestuur van Brakel en de vriendenkring van de B17-G onder leiding van Kris Van Daele. Er werden bloemstukken neergelegd. Verder waren er verschillende toespraken en werden de nationale hymnen gespeeld van de USA en België samen met The Last Post.

Premier Alexander De Croo benadrukte uitvoerig in zijn gelegenheidstoespraak dat samenwerking de enige weg is om vrede te behouden.

B17 herdenking Zegelsem -memorial ceremony in Brakel (Belgium)-american national anthem(USA) – YouTube    VIDEO

X