Moortselenaar Erwin de Clercq en Zottegemnaar Frederik Backelandt zorgen voor Belgische medailles op WK voor journalisten in Denemarken

In het Deense Vejle werd afgelopen weekend het wereldkampioenschap wielrennen voor journalisten georganiseerd. In Denemarken, en meer bepaald in Kopenhagen, gaat de Grand départ van de Tour de France 2022 door. In Vejle, de gaststad van het WPCC (World Press Cycling Championchip)zal in 2022 de derde rit van de Ronde van Frankrijk starten. Het internationaal getinte  journalistenpeleton had dan ook de eer om te starten op de plaats van die bewuste Tourstart. Langs de haven van Vejle werd er op vrijdag een 300 meter sprintrace gehouden. De verschillende categorieën volgens leeftijd ingedeeld (Heren 1, 2 en 3 en dames), konden hier strijden voor een eerst wereldtitel.

Bij de M2 was het onze NUUS medewerker en Moortselenaar Erwin De Clercq die de snelste reed. Hij legde de 300 meter af in amper 25 sec. Met een topsnelheid van 60 km/u. versloeg hij de Duitser Holger Koopman met iets minder dan één seconde. Wat overeenkomt met een gemiddelde van 43.2 km/u. en dit na een stilstaande start.

Op de tweede dag stond er een individuele tijdrit op het programma van 7,5 km over een golvend parcours waar de wind vrij spel had. De Clercq behaalde hier de tweede plaats achter de ongenaakbare Duitse tijdritspecialist Koopman die aan maar liefst 44,7 gemiddeld het parcours aflegde. Hij reed de 7,5 km in 10’03”. Erwin eindigde op 50” en hield een andere Duitser achter zich.

Bij de M1 was het Zottegemnaar Frederik Backelandt (Grinta) die de wereldtitel pakte. Hij deed 10’13” over het rondje en reed twee seconden sneller dan de Fransman Besson. De Deen Vibjerg knokte zich naar de derde podiumplaats. Voor Frederik was dit de bevestiging dat de vorm meer dan goed zat voor de volgende dag.

Op dag drie stond de wegwedstrijd op het programma. Een koers van 91 km verdeeld over 7 ronden. De M1 en M2 reden samen hun wedstrijd. Bij de M1 waren heel wat elite renners z.c. vertegenwoordigd, jongens die dus elke week koersen. De renners moesten telkenmale een helling vergelijkbaar met de Valkenberg overwinnen (max 12%). Dit zou de cruciale plaats worden waar de koers zou uiteenspatten. De twee Belgen moesten er voor zorgen dat ze de eerste klim konden overleven. En dat deden ze ook. Het tempo naar de helling toe was verschroeiend en na de top was het kaf meteen van het koren gescheiden. De kopgroep bestond uit verschillende duo’s. De Belgen, Denen, Nederlanders  en de Duitsers waren telkens met twee, terwijl een Italiaan en een Fransman het alleen moesten doen. Tien koplopers zouden de koers beheersen met daarbij zeven renners van de categorie M1 en drie van de M2. In de derde ronde brak de koers een tweede maal open. Er kwam een versnelling van de Fransman Besson op de Deense Valkenberg en dat was er voor de Italiaan Olmi (M2) en de Deen Rasmussen (M1) teveel aan. Erwin De Clercq en de Nederlander Jesse Reith moesten de rol even lossen maar konden samen terugkeren naar de voorwacht. De volgende ronden werd er vooral naar elkaar geloerd en werd het tempo gewoon onderhouden met af en toe toch eens een prik van de Deen Vibjerg terwijl de Fransman Besson zich duidelijk afzijdig hield. Op de beklimming werd wel telkens versneld maar geraakte niemand echt weg. Tot die allerlaatste ronde alles ontplofte. Het was opnieuw de Fransman die in de aanval trok. Iedereen moest alles uit de kast halen om hem terug te halen waarbij Frederik uiteindelijk het gat definitief kon dichten. Er kwamen nog heel wat ontsnappingspogingen maar niemand geraakte nog weg. In de allerlaatste km reed de Duitser Koopman een snoeihard tempo (M2) met de Fransman en Backelandt in het spoor . In een vinnige spurt trok de Duitser aan het langste eind en werd wereldkampioen in de M2 categorie. De Fransman werd kampioen bij de M1 voor Zottegemnaar Backelandt die knap tweede werd in zijn categorie. Nuus medewerker De Clercq had op de laatste helling zijn medevluchters moeten laten gaan maar behaalde alsnog de zilveren medaille in de M2 categorie.

Voor de twee aanwezige Belgen werd het dus een mooi weekend daar in Denemarken. Met twee wereldtruien en drie zilveren medailles mogen ze meer dan fier zijn op wat ze gepresteerd hebben.