En of ze fier zijn, de nieuwe molenaars en molengidsen

Diploma-uitreiking in Stokerij Van Damme

Met speeches van Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA), burgemeester Johan Van Durme, schepen Orville Cottenie en Alain Goublomme werd in Stokerij Van Damme in Balegem de diploma – uitreiking aan de nieuwe lichting meester – molenaars en molengidsen in een feestelijk jasje gestopt. Stuk na stuk, korte, vlotte speeches, staaltjes van eloquentie, of hoor je liever het woord welsprekendheid. In stijl en klasse, zo kan men de proclamatie omschrijven.“We willen een echte schakel worden in de korte keten van de akker tot de bakker en de korrel tot de borrel”, klinkt het in Balegem.
Het blijft belangrijk om de molens, zichtbare tekens van onze Vlaamse geschiedenis in stand te houden en te blijven investeren in molens. De molens brachten destijds een grote welvaart in Vlaanderen, zo’n 250 molens sieren nog het landschap in Vlaanderen. Elke molen is uniek en draagt bij tot ons erfgoedpatrimonium. Molens moeten draaien, het molenaarsambt dat veel stielkennis vereist moet in stand gehouden worden. Met 18 nieuwe meester – molenaars en vier molengidsen ziet de toekomst er vrij goed uit. Voor Oosterzele alleszins, met Bart Callebaut heeft de gemeente nu een bijkomende meester – molenaar en met Peggy Van Hoeymissen en Ilse Lampaert twee molengidsen. Molengemeente Oosterzele blijft investeren in zijn molens. Binnenkort wordt de Guillotinemolen, een indrukwekkende stenen windmolen met zetelkap, gerestaureerd. Men hoopt ook de twee watermolens te kunnen renoveren.
Vlaams minister Matthias Diependaele mocht op zaterdag 16 oktober 2021 in stokerij Van Damme de diploma’s van meester – molenaar uitreiken aan Louwis Legon uit (Westende) , Geert Bogaert (Eernegem), Robrecht De Herdt (Gistel), Susy Wieme (Ruiselede), Jurgen Van Heghe (Heule), Stijn De Ram (Ruiselede), Stefaan Verkest (Ruiselede), Glenn Schutyser (Oudenburg), Jonas Van Nevel (Sint – Andries), Bart Callebaut (Balegem), Peter Vandenbrande (Denderwindeke), Jan Daenen (Sint – Niklaas), Ronny Minnaert (Wondelgem), Lucien Cromphout (Galmaarden), Frank De Geyter (Zwalm).
En het diploma van molengids aan Peggy Van Hoeymissen (Balegem), Ilse Lampaert (Balegem), Els Van Caelenberg (Denderwindeke), Tom Van West (Wetteren). De achttienjarige Louwis Legon uit Westende is de jongste gediplomeerde molenaar van Vlaanderen. ‘Molenaars leveren nog altijd het beste meel’, klonk het in de stokerij Van Damme. ‘Een schakel worden in de korte keten, zeg maar van de akker tot de bakker, en van de korrel tot de borrel’. Finaal mochten vier molenaars van de eerste lichting molenaars in de jaren ‘70 hun verhaal vertellen. De diploma uitreiking, schitterend georganiseerd door Peggy Van Hoeymissen, werd afgesloten met een heel verzorgde receptie met uitsluitend lokale producten. Een mooi initiatief van Peggy Van Hoeymissen om lokale handelaars te ondersteunen, om lokaal te kopen. Het is ‘in’. De Oosterzeelse producenten mogen fier zijn op hun ambachtelijke producten. Ze etaleren vakmanschap en creativiteit. Lokaal kopen draagt bij tot een gezonde en sociale gemeente. Oosterzeels chauvinisme kan toch geen kwaad, passie voor wat Oosterzele te bieden heeft. Waarom het ver zoeken als je het in eigen gemeente kunt vinden?  Well done, Peggy.
22ste Molenaarscursus en opleiding molengidsen

Er zijn terug een 50 tal deelnemers aan de nieuwe cursus, meester molenaar en gidsen.

Je wordt meester-molenaar als je slaagt voor een theoretisch examen, binnen een periode van twee jaar minstens 100 uur stage volgt bij een meester-molenaar en met succes het praktijkexamen aflegt. Na de opleiding beheers je oude ambachtstechnieken, ken je het ritme van wind en water en ben je in staat een molen zelfstandig te bedienen. We hebben ook molengidsen nodig. Als je slaagt voor het theoretische gedeelte en je bovendien wat bekwaamt in het rondleiden van groepen (kinderen en volwassenen) krijg je het diploma van molengids. Je kan dan bezoekers uitleg geven over de werking van de molen en over de ooit zo belangrijke maatschappelijke positie van molen en molenaar.

info     http://www.molenaarscursus.be  of   http://www.molenforum.be

X