In beeld: KRASJ-6 feestelijk geopend door schepen van cultuur

KRASJ-6 presenteert ‘(on)mogelijke ontmoetingen’ in Ninove

Op 3 september startte in Ninove de zesde editie van KRASJ, de biënnale actuele kunst. Curator Ante Timmermans nodigde 14 beeldende kunstenaars uit.

Na vijf edities staat KRASJ duidelijk op de kaart als toonaangevend evenement op het vlak van beeldende kunsten. Ook deze keer verrast KRASJ met nieuw werk van kunstenaars op een aantal bijzondere locaties in het centrum van Ninove, zoals het leegstaande kloostergebouw van de Zusters der HH Harten in de Burchtstraat (startlocatie) en een deel van de kantfabriek Moeremans op de Burchtdam.

Kunstenaar Ante Timmermans, een geboren en getogen Ninovieter (°1976) die over heel de wereld exposeerde en intussen een vaste stek in Gent heeft, koos als curator voor het thema ‘De (on)mogelijke ontmoeting’. Alhoewel, ‘curator’? “Ik zou mijn rol eerder omschrijven als een gastheer die andere kunstenaars uitnodigt voor een goed gesprek.”, zegt hij. “Als uitgangspunt heb ik gekozen voor de onmogelijkheid van de kunst. Kunst gaat immers over het onnoembare en woorden schieten steeds tekort. Je zoekt naar de essentie maar je botst steeds weer op de grenzen van de taal. Dit is een thema waar ik de laatste tijd zelf erg mee bezig ben. Mensen verwachten immers heel wat antwoorden van kunst. Kunst moet nog te vaak antwoorden bieden op grote vraagstukken in de samenleving. De zesde editie KRASJ6 doet onmiskenbaar denken aan ‘krasjes’. En dat is ook wat kunst doet: het maakt krassen op de ziel, indrukken. Maar het is steeds de confrontatie van het perspectief van de toeschouwer met het kunstwerk die bepaalt welke krassen en indrukken er achterblijven.”

Voor KRASJ-6 nodigde Ante Timmermans veertien beeldende kunstenaars uit: Hilde Borgermans, Claude Cattelain, Wannes Lecompte, Angyvir Padilla, Charl van Ark, Leen Van Tichelen, Veerle Beckers, Johan De Wilde, Libasse Ka, Julie Poisquet, Nienke Baeckelandt, Maurice Blaussyld, Lisette De Greeuw en Sybren Vanoverberghe. “Het gaat om veertien kunstenaars die op een gelijkaardige manier bezig zijn met hun kunst als ik”, verduidelijkt Timmermans. “Het zijn stuk voor stuk mensen die me bezighouden. Sommigen volg ik al meer dan twintig jaar en nog steeds heb ik niet alles begrepen van hun werk. Ik vermoed dat veel toeschouwers hetzelfde gevoel zullen hebben: ik snap het niet. En dat mag ook!  Ook de kunstenaar begrijpt het soms niet. Maar ze laten je wel stilstaan en nadenken. En dat is precies wat kunst moet doen.”

Henri Evenepoel, schepen voor cultuur, kijkt uit naar deze editie: “Waar Krasj normaalgezien om de twee jaar doorgaat, vindt deze zesde editie amper 17 maand na de vorige plaats. Hiermee nemen we de draad op om het tentoonstellingsparcours Actuele Kunst opnieuw in de maand september te laten doorgaan. Het wordt zoals steeds uitkijken naar de werken die de kunstenaars ons zullen presenteren!”

 KRASJ-6 vindt plaats elke zaterdag en elke zondag van 3 september tot en met 2 oktober van 14 uur tot 18 uur op zes locaties in Ninove-centrum. Op de openingsdag zijn er performances van Claude Cattelain en Angyvir Padilla. Een nieuwigheid dit jaar: ook muzikanten worden betrokken bij KRASJ. Zij zorgen voor concerten in de kapel van het klooster op 18 september (Razen) en 2 oktober (Niels Van Heertum en Poor Isa). Donderdag 22 september is er een nocturne.