Alnetum Elst met “Alles van waarde is kwetsbaar.”

In de St.-Apolloniakerk van Elst loopt tot en met 19 februari de tentoonstelling Alnetum. Het Alnetum-team (in samenwerking met Toneelgroep Elsuth) heeft niet stil gezeten en de nodige voorbereidingen getroffen om terug  een nieuwe kunsttentoonstelling op poten te zetten. Vandaag had de vooropening plaats.

Vier beeldende kunstenaars, één thema: “Alles van waarde is kwetsbaar”. In hun werken wordt datgene dat een leven, ons leven, waardevol én ook kwetsbaar maakt, op een unieke, soms krachtige, dan weer op een mooie of verrassende wijze tot uitdrukking gebracht.

Verfijnd en uit gepuurd, zo visualiseert Marianne Turck haar observaties van de wereld om haar heen. Het resultaat is zelden oorverdovend, maar eerder verstild, fragiel en juist daarom zo sterk aanwezig. In haar meer filosofische werk zoals bijvoorbeeld, “Freedom cannot be framed” refereert zij aan de huidige extremen in de wereld en weten we weer hoe kwetsbaar vrijheid is. Als beeldend kunstenaar houdt Marianne zich met verschillende artistieke disciplines bezig.

Andrea De Rycke kon na een oriëntatiejaar aan de Academie voor Beeldende Kunst moeilijk kiezen tussen schilder- en beeldhouwkunst en volgde derhalve beide richtingen. Haar meestal figuratieve beelden kenmerken zich door hun gestileerde vormen die niet zelden een zweem van warme weemoed en melancholie evoceren. Deze karakteristieken vinden we ook terug in haar schilderijen.

Lieve De Wolf werkt het liefst in series rond een bepaald thema waarbij een idee visueel wordt omgezet op doek. In “The Yourney”, een serie grote schilderijen, verbeeldt Lieve op indrukwekkende wijze het verhaal van de menselijke reis. De reis die begint bij de geboorte en eindigt bij de dood. De betekenisvolle kleuren in haar werken koos zij weloverwogen en geven de werken een nieuwe, diepere laag. Lieve begon in 2010 creatief te experimenteren in de schilderkunst en studeert sindsdien aan de kunstacademie van Oudenaarde.

 

De artistieke praktijk van Angelica Overwater omvat schilderen, collage en mixed media.In “Flanders Fields” verwijzen de gebruikte teksten, kleuren en materialen soms heel direct, dan weer op een meer subtiele wijze naar de verschrikkingen van de Grote Oorlog. Hoewel de mens afwezig is in de werken, gaan ze juist over de kwetsbare mens. Angelica toont in haar werk bedrieglijk eenvoudige onderwerpen die in het geval van de “Arts of insects” gelinkt kunnen worden aan onze onder druk staande natuur, én cultuur.

Aperitiefconcert

De tentoonstelling werd vandaag   geopend met een aperitiefconcert opgeluisterd door Enrique Manzano Mendez op fluit. Hij is afkomstig uit Mexico en studeerde aanvankelijk muziek aan het Conservatorio de las Rosas in Morelia en in Guanajuato City om nadien zijn universitaire studie af te maken in Veracruzana. Hij behaalde in België het master-diploma fluit aan het Kon. Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Enrique is momenteel één van de meest beloftevolle fluitisten van zijn generatie, die naam maakt op de klassieke muziek-scène.

Enrique werd begeleid op piano/orgel door Antoine Tronquo. Antoine werd geboren in Oudenaarde en volgde de muziekhumaniora en de hogere afdelingen aan het Lemmens- instituut te Leuven, waar hij einddiploma’s behaalde in o.a. de disciplines orgel en klavecimbel. Hij bespeelt zowel het kleine positief-orgel, het historische orgel, als het grote kathedraal- instrument.

Alnetum is te bezichtigen tijdens de weekdagen van 13u tot 17u.

Tijdens het weekend op zaterdag en zondag tussen 10u en 17u.