Goed vieren, en dat deden de Oosterzelenaars dan ook

Een gemoedelijke Sinksenkermis

Het Sinksencomité heeft de feestgangers op de editie 2023 een indrukwekkend programma voorgeschoteld. Zes dagen lang gold de wet van Sinksenkermis. Er viel opnieuw heel wat te beleven. De legendarische uitstraling van Sinksenkermis is niet stuk te krijgen. Oosterzele baadde in de zon (zes dagen lang, en dat moet lang geleden zijn), je kon er genieten van muziek, animatie, attracties, stomende optredens, vuurwerk, kermislunch (750 deelnemers, van een succes gesproken),  sport, rommel- en avondmarkt, schieting, worsten, oliebollen, frieten, en…hectoliters bier. Het was zalig toeven in Oosterzele. Niet meer weg te denken, het evenementenpleintje rechtover het gemeentehuis, stampvol, opeengepakte massa. Het werd ook op de editie 2023 the place to be.  Muziek, is er de rode draad. Een indrukwekkende lijst stomende optredens. Goed vieren, en dat deden de Oosterzelenaars dan ook.  En of het volksfeest deugd deed. Een gemoedelijke Sinksenkermis.
De Sinksenkermis werd op 26 mei in Taverne Por Savor letterlijk en figuurlijk op gang geschoten. Veel deelnemers toonden er hun schutterstalent. De toon was gezet. Het Sinksencomité waakt erover dat aloude tradities niet teloorgaan. De certitude op de Sinksenkermis: het vuurwerk (weet iemand wanneer het eerste vuurwerk werd afgestoken, op een kermisaffiche van 1933 wordt het vuurwerk al vermeld), de rommel- (de 26 ste) en de avondmarkt (de 46 ste), de schieting (ook decennia lang op de affiche), de kermisattracties, de wielerwedstrijd. De plechtige Zielendienst op Pinkstermaandag voor de overleden parochianen wordt al eeuwenlang in eer gehouden. Het publiek werd op Sinksenkermis 2023 getrakteerd op optredens van Das Rock, Mother Mercury, 50 Tinten Brijs, Still Crazy, Faute Bendt, Dirk Van De Velde, Dirk & Marcoff, The Oakfields, Dimi zingt Hazes, De Helaasheid der Zingen, MeZaMi, Hard 2 Handle. In het KSA lokaal waren er optredens met ‘La Chouffe’ en in Taverne Por Savor entertainde Covergirl het publiek. De kids konden zich uitleven in de vele kermisattracties. Con Animo tekende traditiegetrouw present op Sinksenkermis. De feestgangers konden terecht in Bar Animo, op de vertrouwde plaats in het Dorp. Voor de kids werd er een tekenwedstrijd en een fietsinitiatie georganiseerd. De kids hebben zich kunnen uitleven op een heus fietsparcours. Ronduit een schitterend initiatief van Con Animo om de kinderen op Pinksterzondag veel fietsplezier te laten beleven. Levensgenieters konden er naast de gekende bieren ook nippen aan cocktails, mocktails en er werden lekkere pannenkoeken, croques en heerlijke paella geserveerd.
Op woensdag 8 juni, de sluitingsdag van de feesten, werd voor de kinderen in de namiddag een familiedag op de kermisattracties georganiseerd. ‘Meer kermisplezier voor veel minder geld’. Het Sinksencomité houdt ook de volkssport ‘de schieting op liggende wip’ levendig. Met dank aan Peter Magerman, al jarenlang de drijvende kracht en bezieler van de kermisschieting. Het schieten ontstond eeuwen geleden als volkssport, behoort bij de Vlaamse folklore. Sinksenkermis 2023 startte en eindigde met een schieting. In Oosterzele wil men bijdragen dat deze ooit zo populaire volksport niet teloor gaat.
 
De terrassen, het gemeenteplein, Bar Animo, de bars, schoolcafé de Appelaar,… baadden in de kermissfeer. Het gemeenteplein en Bar Animo werden feestelijk aangekleed met eigentijds feestmeubilair, statafels, biertafels, toog, modern, chic en opgefleurd met planten. Heel gezellig. Het Sinksencomité zorgde op de editie 2023 voor een mengeling van ontspanning en breed amusement naar ieders smaak en maakte dat je met de hele familie kon genieten van een heleboel activiteiten. Nuus fotograaf was er de hele kermis bij, geniet van zijn ronduit schitterende fotoreportage. Het doet je al verlangen naar de editie 2024.
Zo’n uitgebreid programma heeft uiteraard een kostprijs, maar dankzij het Sinksencomité, het gemeentebestuur, de sponsors en de vele medewerkers kan men Sinksenkermis gratis houden voor de bezoekers. Maar tenslotte zijn het de feestgangers die van de Sinksenkermis maken wat ze zijn: een volksfeest van, voor en door Oosterzelenaars. Sinksenkermis mag terecht geassocieerd worden met plezier maken. Sinksenkermis Oosterzele, een verhaal met vele hoofstukken waarvoor heel wat creativiteit nodig is. Het aanbod was alweer eens gigantisch en we vinden dat we dat eens sterk in de kijker mogen zetten. Een gemeente moet meer zijn dan functies. Het moet een plaats zijn om samen te genieten van het gebeuren: de Sinksenkermis. Sinksencomité, bedankt. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).