Rozebeke haalt paarden van stal voor hun historische ruiterommegang en 1ste stokpaardenrace

Tussen tradities en erfgoed in de Vlaamse Ardennen

De ruiterprocessie, die reeds eeuwen plaatsvindt op de tweede zondag na het feest van Onze-Lieve-Vrouw-van-bezoeking, die zou reeds bestaan hebben voor 1640.

Rozebeke (Zwalm) en zijn ruiterprocessie.

Deze deelgemeente is gekenmerkt door een historische paardenommegang, die reeds eeuwen bestaat en die verbonden is met de verering van een (miraculeus) Mariabeeld. Daar rond worden de ruiterommegang (of de vroegere processie) en het paard centraal gesteld. Het dorp is bekend als bedevaartsoord ter genezing van “pest” en “roos”.

“Onze Lieve Vrouwe van Rozebeke gebenedyd Maria jij aldaar de Patroonerse zyt Wij bedanken U, bevryd Uw dienaren tesamen Van Pest, Oorlog, Dierenlijd inder Eeuwigheid Amen.”

In Rozebeke had zondag de alom gekende paardenommegang plaats een eeuwen oude traditie.

Nostalgie, paardengetrappel, muziek en gezellig samenzijn rond de dorpskerk, dat zijn de ingrediënten voor de paardenommegang in Rozebeke. Dit jaar kwam er een nieuwe activiteit bij, stokpaardenraces, jong en oud. (bengels, benjamins, pupillen, miniemen, kadetten, junioren, senioren & veteranen).

De ruiters en gespan verzamelden rond 14.30 rond de kerk. Voordat de zegening plaats vond werd de nieuwe vlag overhandigd plaats vervangende burgemeester Patrick Moreels aan de plaatselijke ruitervereniging, een donker blauwe achtergrond met goud geborduurde kerk ( “De Kathedraal van de Zwalmstreek”) en de afbeelding van De Onze-Lieve-Vrouw van Rozebeke volgens de gevonden documenten getrouw weer gegeven.

Pastoor Robert De Cremer zegende paard en ruiter en de ommegang kon van start gaan. Tijdens de tijd dat de ruiters en koetsen onderweg waren hadden de organisatoren een nieuwe invulling bedacht een stokpaardenraces, onder lichte dwang namen de aanwezige raadsleden ook deel, en kwamen alle samen over de eindstreep. Ook Johan Tahon hielt opendeur in zijn atelier.

Je kon een stokpaardje huren voor aan de races deel te nemen of er eentje kopen er stond een stokpaardje kraampje. Eigen creatie van Nikelin hobby horse uit Viane. De vrouw vertelde dat het een intensieve bezigheid is om een stokpaardje te maken. Het duur twee volle dagen eer een creatie stokpaardje of is gewerkt sommige stukken komen meerdere malen in je handen, knippen snijden , stikken en aanpassen.

Nuus: van waar de interesse?

De interesse van het stokpaardje komt eigenlijk van mijn kleindochter, ze had een stokpaardje gekregen en vroeg om er een paar na te maken voor de vriendinnen zo konden ze racen tegen elkaar. En zo is de hobby een beetje uit de hand gelopen en maak ik allerhande modellen stokpaardjes .Alles is zelf en met de handgemaakt.

Races

Stokpaardenraces bij de kids, Jade (10), Flore (7), Senne (8), Renée (9), Amandine (8), Yonaes (9) en Lem (9).
Bij de Jonkies (11-16) Bert en Soutien.

alle deelnemers

En bij de profs de aanwezige raadsleden met onder andere Schepen van Toerisme Peter Van Den Haute, waar nemende  burgemeester  Patrick Moreels en Schepen Francia Neirinck.

Nadien was er ook de discipline van vrije stijl.

Nadat de ruiters terug waren en driemaal rond de kerk galoppeerden hadden was er ook een herdenking moment aan het monument van de oorlogsslachtoffers, eerste schepen Patrick Moreels, Schepen van Toerisme Peter Van Den Hauteen en Schepen Francia Neirinck legden een bloemenkrans meer en de Zwalmfanfare speelde de traditionele muziekstukken las post, te velde en het volkslied. Dit gezellig zomerevenement werd opgeluisterd door een streepje muziek van de Zwalmfanfare en de Balkan Gipsy Band Djurdjevak. En als afsluiter geniet je van varken aan het spit en boterhammen met plattekaas.