๐Ž๐ฉ๐ž๐ง ๐Œ๐จ๐ง๐ฎ๐ฆ๐ž๐ง๐ญ๐ž๐ง๐๐š๐  โ€œ ๐„๐ง ๐‘๐จ๐ฎ๐ญ๐žโ€ – ๐„๐ฏ๐จ๐œ๐š๐ญ๐ข๐ž ๐ญ๐ž๐ซ๐ฎ๐ ๐ก๐š๐ง๐ ๐ž๐ง ๐Œ๐š๐ซ๐ข๐š-๐Œ๐š๐ ๐๐š๐ฅ๐ž๐ง๐š๐ค๐ฅ๐จ๐ค.

Tijdens de Bevrijdingsweek te Lierde vond Open Monumentendag plaats onder het thema “En Route”. Een van de hoogtepunten was de evocatie van het terughangen van de kerkklok in de toren van de Sint-Magdalenakerk in Sint-Maria-Lierde, een gebeurtenis die zowel een historisch als symbolisch belang had. Deze evocatie paste perfect in zowel de Bevrijdingsweek als de Open Monumentendag.

De geschiedenis van de Maria-Magdalenaklok.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog eiste het Duitse leger รฉรฉn van de klokken uit de toren van de Sint-Maria-Magdalenakerk op. Het was de bedoeling om deze te smelten en het brons te hergebruiken voor de oorlogsindustrie. Gelukkig werd de klok niet gesmolten en na een lange reis langsheen verschillende locaties, werd ze uiteindelijk teruggevonden in de kerktoren van Eine. Op 11 december 1949 werd de klok teruggehaald. De kerkraad en een delegatie van vooraanstaande burgers haalden de klok op aan het station van Sint-Maria-Lierde. Ze werd feestelijk vervoerd op een met bloemen en guirlandes versierde vrachtwagen van vrachtvoerder Jef Tortelboom en naar de kerk gebracht, waar een warm onthaal op haar wachtte.

Plechtigheden en herdenkingen.

Naast deze evocatie hield op het dorpsplein van Sint-Maria-Lierde ook een colonne van militaire voertuigen halt. Deze trok door de vier deelgemeenten van Lierde waar bij elk oorlogsmonument ,als eerbetoon aan de slachtoffers van de beide wereldoorlogen, een bloemenkrans werd neergelegd.

Herdenking bij het Lancaster-monument.

Tevens was er een herdenkingsplechtigheid aan het Lancaster-monument op Kakebeke, ter ere van de gesneuvelde bemanningsleden van de Lancaster DX-P van het 57 RAF Squadron die werd neergeschoten op 21/12/1942 door een Duitse nachtjager. Deze plechtigheid was een eerbetoon aan de moed en opoffering van de soldaten die hun leven gaven voor de vrijheid.

Open Monumentendag als brug tussen verleden en heden.

Open Monumentendag 2024 in Lierde stond niet enkel in het teken van het behoud van cultureel erfgoed, maar ook van herdenken en verbinden. Door de geschiedenis van de kerkklok en de herdenkingen aan de slachtoffers van de wereldoorlogen centraal te stellen, bracht Lierde de gemeenschap samen in een gedeeld gevoel van respect en herinnering. Dit evenement maakte op krachtige wijze duidelijk hoe het verleden ons heden blijft beรฏnvloeden en hoe belangrijk het is om deze verhalen levend te houden voor toekomstige generaties.