Vrijdag werd de afdeling van Vooruit Merelbeke-Melle ontvangen in de raadszaal van Merelbeke voor de viering van 100 jaar socialisme, dit ging ook gepaart met een overzichtstentoonstelling in het oc Merelbeke Flora.
Het verhaal van het socialisme begon met de oprichting van een BSP-afdeling in Merelbeke Historiek : na de eerste wereldoorlog zag de afdeling het levenslicht, voor het merendeel door mensen die werkzaam waren bij het spoor. Het partijlokaal was het Achturenhuis aan Merelbeke station (later zou het partijlokaal o.a. in d Waterstraat 9 en Tuinwijk Jan Verhaegen 26 gevestigd zijn). Weten jullie waar 8 uren vandaan komt ? = 8 uur werken, 8 uur rusten en 8 uur uur ontspannen . De kopmannen van het eerste uur waren Raymond Goffaux en Gaspard Willems. In 1922 werd beslist om een vlag te kopen, maar het duurde tot 1924 tot de vlag met goud geborduurde letters besteld bij de begijntjes in Brugge . Het goed om weten is dat ze tijdens de tweede wereldoorlog “ondergedoken” of liever ondergebracht werd bij Gaspard Willems, na de oorlog was ze verkreukeld en gescheurd, daarna in ere hersteld en uiteindelijk werd ze in 1964 (mijn geboortejaar) onder voorzitterschap van Jozef Guilliaems
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 1926 mengde de socialistische partij zich voor het eerst in de kiesstrijd. Door de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht zag de partij haar kansen op vertegenwoordiging in de gemeenteraad aanzienlijk verhogen. Lijsstrekker Raymond Goffaux werd meteen verkozen. Dezelfde lijsten (katholieken, liberalen en socialisten) namen het ook het in 1932 tegen elkaar op. Ditmaal haalde de socialistische lijst drie zetels binnen. Hun succes kon meer dan waarschijnlijk te maken met de crisis van de jaren ’30 en de daarmee gepaard gaande stijging van de werkloosheid
Even een tussendoortje : 13 februari 1936 is in de geschiedenis van onze Gemeente een zeer belangrijke datum. Ondanks het publiceren in 1929 (en ook in 1930, 1931 en 1932) van de lijst met de aan de ‘moderne’ spelling aangepaste gemeentenamen waarin ‘Merelbeke’ en niet Meirelbeke, als juiste schrijfwijze staat vermeld, duurt het tot 1936 voor de gemeenteraad daar gevolg aan geeft. Pas dan wordt op vraag van 5 Merelbeekse verenigingen, de nieuwe naam door de gemeenteraad aanvaard. Socialisten en katholieken (met uitzondering van burgemeester Hebbelynck en eerste schepen Verhaegen die zich onthouden) stemmen voor en de liberalen Van Kerckhove en Poll stemmen tegen. Hoewel deze naamswijziging officieel is, blijven veel franstaligen de vroegere naam gebruiken.
Nog iets dat meer dan te vermelden waard is : vanaf 1930 is de radio in opmars . Naast de vele problemen zijn er ook zaken die het leven aangenamer maken, ontspanning dus . Luisteren naar de radio is er één van . Ook al heeft niet iedereen voldoende geld om een toestel te kopen, maar eind 1932 zijn er in België al 350.000 geregistreerde radio’s en 5 jaar later zijn het er al meer dan 1 miljoen!
Gemeenteraad 06.02.1947 : raadslid Jozef Guilliaems (Tsjeef Kassei, bijnaam omdat hij een duik had genomen in de Ringvaart had genomen en als hij boven kwam riep hij ‘ben tegen een kassei gebotst)
Daarnaast ook een aantal mensen die in de vroegere COO en daarna OCMW-raad hebben gezeteld, Julien Van Wassenhove, Julien De Groote, Carine Van de Velde, Luc Van der Stichelen en daardoor werden opgevolgd, maar ook vrienden die gewoon als opvolger in de gemeenteraad zijn gekomen en dit zijn : Annie Muylaert, Christine Coppejans, Felicien Vermassen, Michael Schwing en Patricia Sarasin .
Conclusie is dat we tot 1976 altijd in de oppositie hebben gezeten, in 1988 met Marcel Van Spaandonck een Schepen hadden en ikzelf van 2007 tot 2018 de eer had om Schepen te zijn en nu sedert 2019 raadsvoorzitter .
Denk dat het belangrijk is om iedereen die op één op andere manier betrokken was bij de partij (ook als bestuurslid of in welke functie dan ook) te bedanken voor hun inzet en toewijding . Zonder hen hadden we de 100 jaar niet gevierd ! .
Ik wil stilaan bij enkele neven of onderafdelingen, zoals :
– SVV, later Viva en nu Rebelle : zij stonden aan de wieg van de eerste Tweedehandsbeurs die jaren een overweldigend succes kende (onder leiding van een ganse équipe, maar vooral Nicole Blankaert en Carine Van de Velde) en een gans weekend doorging, nu wordt deze nog georganiseerd in november (voor 1 dag onder leiding van Patricia Sarasin)
– CSC (centrale voor Socialistisch Cultuurbeleid), later Curieus : de culturele poot die onder leiding van Armand Van den Bussche o.a. de kersmarkt organiseerde
En bijna vergeten nu is de naam van onze partij Vooruit, maar was in het ganse begin BSP, daarna SP, dan Sp.a en uiteindelijk Vooruit ! .