Geraardsbergen. Tijdens de gemeenteraad van 25 februari werd de openbare procedure voor de herinrichting van Den Bleek tot landschapspark goedgekeurd. Zo wordt aan de rand van het centrum het oorspronkelijke meersengebied van de Dender deels hersteld. Ruim zes jaar na de sluiting van Den Dok krijgt Den Bleek een doorstart. Jens Rottiers (UP) stelt zich vragen bij de kostprijs, terwijl Hans De Gent zich afvraagt of Den bleek niet een zoveelste ontmoetingsruimte wordt voor drugsgebruikers en -dealers.
De laatste jaren verkeert Den Bleek in een verwaarloosde staat. ‘Het vier hectare grote domein zal meer dan ooit een groene oase worden’, aldus het stadsbestuur.
Midden vorig jaar werd meer dan 4.600 m² grondoppervlak op de site onthard. Daarvoor kon het lokaal bestuur rekenen op onthardingssubsidies van de Vlaamse overheid. Nu ligt het dossier voor het grotere landschapspark klaar.
Speelparadijs
‘De kostprijs voor de volledige aanleg wordt geraamd op ongeveer 1 miljoen euro en bevat een groot scala aan onderdelen, gaande van de poelen, waterlaantjes en het vele groen over de wandelpaden en sport-speelgelegenheden, tot mobiliteit, verlichting en veiligheid’, aldus burgemeester Fernand Van Trimpont (Team Geraardsbergen).
‘Den Bleek wordt een uitgelezen plek om te wandelen en te genieten van de natuur. De site van Den Bleek krijgt verschillende sportfaciliteiten. Zo komt er een openluchtgym waar jong en oud aan hun conditie kunnen werken. Beton wordt er dus helemaal geweerd. De natuur is aan zet. De twee petanquevelden blijven. Wel wordt de zone rond de banen onthard.’
De site van Den Bleek wordt één groot speelparadijs voor kinderen. Natuurlijke elementen zoals boomstammen vormen samen een hindernissenparcours en zorgen voor uren speelplezier. De vroegere, klassieke speeltuigen (schommels…) werden enkele maanden geleden weggehaald en verdeeld over de speelpleintjes in verschillende deelgemeenten. Er komt een speelbos en mogelijkheden om te picknicken. Er wordt ook op veiligheid ingezet door extra verlichting en camerabewaking.
Het project is het resultaat van een groot participatieproject waarbij alle inwoners van de Oudenbergstad welkom waren.
Kostprijs en veiligheid
Jens Rottiers (UP) stelde zich vragen bij de kostprijs van dit alles: ‘In totaal zal de site van Den Bleek met het dokhuis ruim 1,7 miljoen euro kosten. Niet slecht voor een stad met budgettaire beperkingen. Bovendien heeft de stad een traditie waarbij de kostprijs van de projecten steeds duurder uitvallen.’
‘Was het wel nodig om opnieuw te investeren in extra recreatie en natuur terwijl het Abdijpark op nog geen kilometer afstand van Den Bleek recent nog werd heringericht. Moet er niet meer geïnvesteerd worden in groene ruimte en recreatie in de deelgemeenten zoals dit in het bestuursakkoord is opgenomen?’
Hans De Gent (Vlaams Belang) vreest dat de site van Den Bleek een zoveelste ontmoetingsruimte wordt voor drugsgebruikers en -dealers in deze stad.
Julien Borremans