Fijn stof in de Vlaamse Ardennen ?

30475935444_3c3fb6203a_z

Vlaamse Ardennen, 07/01/2017: De kranten gonzen over het effect van fijn stof in de lucht. Wie dicht bij een grote verkeersader woont zou merkelijk meer kans hebben om dement te worden. We zouden daarbij vergeten dat we in het luchtigste stukje Vlaanderen wonen, de Vlaamse Ardennen. De verkeersaders lopen immers maar tot aan de poorten van ons berggebied: Ninove, Zottegem, Oudenaarde en voor de rest zijn er velden en weiden waar de koeien het stof bepalen, de boer met zijn tractor het stof omhoog werpt en de wandelaar zijn schoenen stofvrij klopt. Maar dat is geen  ‘fijn stof’!
Fijn stof is microscopisch klein. Het gaat niet om de aarde die van een koe haar poten valt, of van de voetballer die, de bal gemist, een kloot de lucht in trapt. Fijn stof is klein genoeg om diep in onze longen te geraken. Dus wat je na een stoffige wandeling in je zakdoek snuit is ‘grof stof’,… grof genoeg om in je neus te blijven plakken.  Fijn stof wordt vooral veroorzaakt door de industrie en het verkeer. Beiden vooral samen. Dus als je in een buurt woont waar veel werk is en veel werkvolk de auto neemt, dan heb je veel kans dat je ook veel fijn stof tegen het lijf loopt. Of je daar rechtstreeks dement van wordt, is niet duidelijk maar dat er meer dementie voorkomt in buurten waar fijn stof overheerst, is ondertussen al wetenschappelijk aangetoond.

31016582806_090ddb3600_z

En daarom wonen we in de Vlaamse Ardennen. Natuurlijk kunnen we ons niet wapenen tegen het fijne stof dat vanuit de Vlaamse en Waalse industrie over onze heuvels waait. Er komt trouwens ook een ferm pak fijne kost vanuit het Duitse Ruhrgebied de grens overgewaaid. Europa heeft zijn grenzen open gesteld. Het fijne stof dringt langs alle kanten binnen. En dus ook in jouw  lijf. De meest vervuilde regio’s zijn Antwerpen, Brussel en zelfs het jolige Gent. Natuurlijk zijn we ook producenten van fijn stof, want de wetenschappers zeggen dat ook veeteelt en landbouw fijn stof veroorzaken. Natuurlijk,… zoals ook mijn grootje bij elke stap propaan affakkelt, maar niet zoveel als de Antwerpse petroleumsector.

Wil je nog meer weten, dan kan je terecht op volgende websites : https://www.vmm.be/lucht/fijn-stofhttp://www.vlaanderen.be/nl/natuur-en-milieu/milieuhinder/luchtkwaliteit-uw-buurthttp://www.ademloos.be/nieuws/hoe-zuiver-de-lucht-uw-buurt

De echte nerds kunnen alle meetresultaten opvragen op https://www.vmm.be/lucht/luchtkwaliteit/meetresultaten en de rest vind je op Google.

SjK