Regiorenners en -rensters sterk in het BK piste voor nieuwelingen

5t7a9487

Regio, 11/01/2017: In de week tussen Kerst en Nieuw staan traditioneel de BK’s in de individuele disciplines op het programma. Zoals in de laatste papieren editie van De Beiaard aangekondigd deden de nieuwelingen uit onze regio het heel goed. Bij de meisjes zelfs enorm goed want in de 5 disciplines verzamelden ze liefst 11 van de 15 medailles en 4 van de 5 titels. De rest ging 2x naar Henegouwen en 2x naar Limburg. Ook bij de jongens werd er sterk gereden. Onze regiorenners haalden 4 podiumplaatsen waarbij 1 titel.  

Puntenkoers

Op maandag startte het positief in de puntenkoers. Hoewel de titel naar de Brabander Waeyaert ging die samen met Jarne Van Dyck een winstronde had genomen. Velzekenaar Joost Bekaert haalde het brons binnen en Mellenaar Siebe Deweirdt viel nest naast het podium met een vierde plaats. Dat deed hij iets later die dag nog eens over in de 500m waar hij op exact 2/10 van een seconde strandde van zilver en 18/100 van brons. Dan maar de afvalling dacht hij en hierin verliep alles heel vlot, met aartsrivaal Waeyaert trok hij naar de finale sprint. Hij leek het lang te halen maar werd op de streep net voorbijgesneld. Zilver naar Melle.

Meisjes

De tweede dag waren de meisjes aan de beurt. In de reeksen achtervolging over 2000m was het dadelijk duidelijk dat onze regio het goed zou doen. Reeds in de reeksen bezetten Luna Renders (2’47,047”) Katrijn De Clercq en Gemke De Rocker de eerste 3 plaatsen en dat bleef later die dag ook zo in de finale, de titel naar Balegem, zilver naar Oosterzele en brons naar Wetteren. Wat al lang in de sterren (en De Beiaard) stond geschreven, nl. dat een podium met enkel rensters uit onze regio er zat aan te komen is zo waarheid geworden net toen De Beiaard aankondigde dat ze er mee stopten in de gedrukte versie. Daarmee was de medaillehonger van onze meisjes niet gestild.

In de scratch die samen met de meisjes junioren werd gereden waren ze steeds zeer aandachtig vooraan te vinden. Toen enkele ronden voor het einde een viertal junioren weg snelde wist De Clercq als enige nieuwelinge haar wagonnetje aan te haken. In de spurt met het kwartet junioren demonstreerde ze nog even haar snelle benen en rijfde zo de titel binnen bij de nieuwelingen. Kort erachter veroverde de Henegouwse Vromanne zilver maar daarna was onze regio weer aan zet met De Rocker als derde, Kesteleyn uit Zwalm vierde en Renders vijfde. Met beide titels en 5 op 6 medailles naar onze streekrensters zaten wij op medaillekoers en kon uitgekeken worden naar de finale dag, waarin zowel de jongens als de meisjes nog aan zet waren voor 3 titels.

In de eerste strijd was het al meteen bingo. De Clercq klokte als enige nieuwelinge af onder de 40”, haar tijd van 39,979” werd nadien zelfs maar door 1 juniore verbeterd. Renders en De Rocker zetten eveneens een sterke tijd neer waarbij de Balegemse 122/1000 sneller was, maar de Limburgse Scavone die alles had gezet op 2 van de 5 nummers klokte een tijd tussen de dorpsgenoten en ging lopen met het zilver, Renders moest vrede nemen met het brons en De Rocker met de weinig dankbare vierde plaats.

Nieuwelingen en junioren apart

In de puntenkoers werd last minute beslist om bij de meisjes de nieuwelingen en de junioren apart te laten rijden en daarenboven de wedstrijd bij de meisjes nieuwelingen in te korten tot 30 ronden en 3 sprints. De laatste sprint telt sinds dit jaar voor dubbele punten, wat maakte dat deze even belangrijk werd als de 2 andere samen. Na de eerste 2 sprints had De Clercq de leiding met 8 punten, gevolgd door Renders met 7, Vromanne met 5 en Kesteleyn met 2. De slotsprint zou dus beslissend zijn wie van deze 4 de trui zou veroveren. Kesteleyn rook haar kans en plaatste een aanval in de hoop dat het leiderstrio zouden twijfelen. Dat gebeurde niet. In de laatste ronde zette De Clercq keihard door en leek solo naar de titel te rijden maar zag Vromanne niet tijdig terugkomen, de Henegouwse vloerde haar in de laatste decameters en rijfde zo de fel begeerde titel binnen met 1 punt meer dan de Oosterzeelse, Renders rijfde het brons binnen en Kesteleyn werd tenslotte vijfde.

l1060853

In de reeksen keirin konden De Clercq, Renders en Kesteleyn zich zonder veel problemen plaatsen voor de finale, maar De Rocker en Tierolf (Schellebelle) werden verrast en konden zich niet kwalificeerden. Zij haalden wel hun gram in de kleine finale voor de 7de plaats die werd gewonnen door De Rocker voor Tierolf. In de finale viel het stil zodra de derny de baan verliet. De Antwerpse Ghysels probeerde met een aanval iedereen te verrassen maar Renders ging er achter aan. Zij hield daarna de snelheid hoog en niemand raakte nog voorbij haar. De Clercq probeerde Scavone nog te remonteren voor zilver maar bleef steken op 20cm. De Balegemse greep zo voor de tweede keer op dit BK piste het goud en de driekleur en werd op het podium geflankeerd door Scavone en De Clercq.

Jongens

Bij de jongens nieuwelingen was het voor onze regio aftellen naar de eerste titel. In de reeksen van de keirin konden Deweirdt en Bekaert zich vlot plaatsen voor de halve finales, daarin kon Deweirdt zich plaatsen voor de finale, Bekaert moest nipt de duimen leggen en werd verwezen naar de strijd om de 7de plaats, waarin hij 3de werd en zo de 9de plaats op zijn naam schreef. Deweirdt was de enige eerstejaars in de finale en reed heel sterk maar moest de duimen leggen voor Fretin en Waeyaert, maar brons stond hem ook mooi.

Achtervolging

In de achtervolging over 2000m was het de beurt aan Zottegemnaar Ben Squire om onze regio te verdedigen. In de reeksen werd hij met 2’30,073” nipt derde en moest het daarna in de strijd om het brons opnemen tegen de sterke Waeyaert. In deze strijd leek hij het lang te zullen halen maar in de slotronden kwam Waeyaert opzetten en klokte net geen 4/10” sneller af dan Squire, die vrede moest nemen met de ondankbare 4de plaats ondanks een beter tijd dan in de reeksen.

Na 5 van de 6 titels had onze regio dus al zilver en 2x brons en een pak 4de plaatsen maar nog geen titel. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en dat moest in de scratch. Na een rustige start ontsnapt een duo, Deweirdt pikt bij hen aan en wanneer het peloton aansluit zet hij sterk door en houdt iedereen achter zich. Hij haalt zo de fel begeerde titel voor Fretin en Waeyaert. Met goud, zilver en brons mag Deweirdt als eerstejaars terugblikken op een geslaagd BK. Dat mogen De Clercq, Renders en De Rocker zeker ook.

BK spring, omnium en ploegkoers

Op zaterdag 14 en zondag 15 januari strijden zij opnieuw voor tricolore truitjes in het BK sprint en BK Omnium en op zaterdag 28 januari komen ze uit in het BK ploegkoers. Bij de dames jeugd wordt dat het eerste BK ploegkoers in de geschiedenis. Daarover later meer.