OCMW Zottegem koploper uitvoering werkstraffen in de regio

Nergens in de regio  worden binnen een instelling meer gestraften aan het werk gezet, binnen het kader van hun alternatieve straf, dan in het OCMW van Zottegem.

18/01/2017: persbericht

“Voor de uitvoering van werkstraffen gaat het Justitiehuis in Oudenaarde elk jaar op zoek naar geschikte plaatsen waar een werkstraf kan uitgevoerd worden. In 2016 voerde OCMW Zottegem in totaal 13 werkstraffen uit, dat is meer dan elke andere instelling uit de regio.” Dat laat Zottegems OCMW-voorzitter Kurt De Loor weten. “We geloven dan ook sterk in het nut van werkstraffen. Het is een zeer zinvolle straf. Je geeft iets terug aan de gemeenschap en uit onderzoek blijkt dat recidive bij een werkstraf kleiner is dan bij het uitzitten van een korte gevangenisstraf.”

Schermopname (13).png

Met meer dan 10% van alle uitgevoerde werkstraffen in de regio is OCMW Zottegem duidelijk de koploper wat de uitvoering va
n werkstraffen in de Vlaamse Ardennen betreft,” zegt De Loor. “13 mensen voerden in 2016 een werkstraf in ons OCMW uit. Concreet staken ze vooral een handje toe in de keuken (11 werkstraffen) en bij onze technische dienst (2 werkstraffen). We geloven heel sterk in het nut van werkstraffen. Je geeft iets terug aan de maatschappij en de kans op recidive is veel minder dan bij de uitvoering van een korte gevangenisstraf. In een Nederlands onderzoek is er zelfs sprake van 47 procent minder kans op herval.”

Schermopname (11).png

“Werkstraffen werden in 2002 ingevoerd als derde strafmogelijkheid, naast celstraf en geldboete. Ze dienen vooral om kleine misdrijven te bestraffen. Een werkstraf duurt minimaal 20 en maximal 300 uren en je kan een werkstraf enkel uitvoeren bij een niet-commerci ële instelling, zoals een OCMW, een stadsbestuur, een school of een vzw. Bij het OCMW van Zottegem maken we er een zaak van om mensen de kans te geven bij ons hun werkstraf uit te voeren. Het is win-win. Op die manier blijven kleine misdrijven niet onbestraft en maken de mensen die een werkstraf opgelegd krijgen zich nuttig. We hebben er goede ervaringen mee,” laat De Loor weten. “Het is nochtans niet evident. Degene die een werkstraf uitvoert moet natuurlijk goed begeleid worden en er moet ook de nodig discretie aan de dag gelegd worden. Dat kost natuurlijk een extra inspanning, maar die nemen we er met plezier bij. De mensen die bij ons een werkstraf uitvoeren zijn meestal heel tevreden met de extra ervaring.”

2016-kdl

De Loor: “Stad Zottegem voerde vorig jaar in totaal 4 werkstraffen uit, Eentje in het magazijn, twee bij de signalisatie en nog eentje bij het onderhoud. Op Zottegems grondgebied konden mensen die een werkstraf kregen ook terecht bij een viertal andere organisaties terecht. In totaal werden 26 werkstraffen uitgevoerd op grondgebied Zottegem. Daarmee doet de Egmontstad het beter dan Geraardsbergen (23 werkstraffen), Oudenaarde (15 werkstraffen), Brakel (8 werkstraffen), Kluisbergen (6 werkstraffen), Zwalm (4 werkstraffen), Zingem en Wortegem-Petegem (elk 3 werkstraffen) en Herzele en Kruishoutem (elk 2 werkstraffen). In Sint-Lievens-Houtem werden helemaal geen werkstraffen uitgevoerd. Ronse scoorde wel goed met 31 werkstraffen in 2016. De grootste hap daar (10 werkstraffen) werd echter niet uitgevoerd bij stad of OCMW Ronse, maar bij een andere instantie.”