Nooit zoveel BOB-controles, nooit zo weinig bestuurders positief

xxx

Algemeen, 09/02/2017: Persmededeling van Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit. Tijdens de eindejaarseditie van de BOB-campagne werd er in Vlaanderen een  recordaantal (292.089) bestuurders gecontroleerd. Slechts 1,99% legde een positieve ademtest af: het laagste percentage ooit. Het aandeel dronken bestuurders daalt zo voor het 4de jaar op rij. โ€œEen hogere pakkans hoort bij de strijd tegen de schande van de 400 verkeersdoden op 1 jaar tijdโ€, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

De lokale en de federale politie hebben tussen 25 november 2016 en 30 januari 2017 in Vlaanderen maar liefst 292.089 bestuurders gecontroleerd op rijden onder invloed: gemiddeld 4.425 per dag. Ondanks de terreurdreiging lag het aantal uitgevoerde controles nog hoger dan vorig jaar (+3,4%). Nooit werden in Vlaanderen zoveel controles uitgevoerd voor de BOB-campagne. 5.815 bestuurders (1,99%) legden een positieve ademtest af. Dat is een daling ten opzichte van de vorige eindejaarscampagne (2,2%) รฉn een nieuw laagterecord.

zezz

 

Meer controles verhogen de pakkans. Waar het meeste controles plaatsvinden (de provincie Antwerpen), scoren de bestuurders ook opvallend beter. De pakkans wordt ook verhoogd door steeds vaker gebruik te maken van โ€˜samplingtoestellenโ€™, wat ondertussen bij meer dan de helft (59,7%) van alle controles gebeurt. Dankzij deze toestellen verlopen de controles effici รซnter en kunnen meer bestuurders getest worden in eenzelfde tijdspanne.

Nog altijd legt 1,99% van alle gecontroleerde bestuurders een positieve alcoholtest af. Zorgwekkend is dat de grote meerderheid van de bestuurders onder invloed (66%) een alcoholgehalte heeft van 0,8 promille of meer – en dus stevig doorgedronken heeft.

De resultaten van de BOB-eindejaarscampagne vertonen voor het 4de jaar op rij een positieve trend. Vlaanderen (1,99%) scoort iets beter dan het Belgische gemiddelde (2,3%). De volgehouden combinatie van sensibilisering en controles werpt duidelijk vruchten af. โ€œDeze resultaten zijn bemoedigend, maar ik wil er niet in berustenโ€, zegt Weyts. โ€œElke dronken bestuurder is er nog altijd รฉรฉn te veel. De politiediensten zullen daarom ook in de rest van het jaar blijven controleren. Ik bedank al onze politiemensen trouwens van harte voor hun inzetโ€.

De helft (49%) van de controles in Vlaanderen vond plaats op weekdagen en ruim een vierde (27%) op weekenddagen. Er werd ook gecontroleerd tijdens weekendnachten (21%) en tijdens weeknachten (4%).

Resultaten volgens provincie

  Gecontroleerde bestuurders Positief
Vlaanderen 292.089 1,99%
Antwerpen 102.165 1,38%
Limburg 29.908 1,86%
Oost-Vlaanderen 60.041 2,24%
Vlaams-Brabant 58.401 2,15%
West-Vlaanderen 41.574 2,98%
X