Lierde: opiniestuk van Melissa Dooms, gemeenteraadsvoorzitter

Lierde, 20/02/2017, opiniestuk  over de heisa van de voorbije week. Door Melissa Dooms, gemeenteraadsvoorzitter en  Ondervoorzitter Open Vld Lierde.


lierde

Politici, hou u fatsoen!

Wist u dat er deze week is gelobbyd tegen het afschaffen van de maaltijdcheques? Of dat er een nieuwe richtlijn rond het voorschrijven van antidepressiva is voor huisartsen? Nee? Dan bent u niet alleen, want deze nieuwsberichten werden overschaduwd door de mediastorm rond ‘de graaicultuur’. Het begrip politicus ligt weer eens zwaar onder vuur, en dat terwijl er ook mensen zijn die het anders doen. Politici die bezig zijn met de mensen en die zich met trots geen ‘zakkenvullers’ noemen. En ja, ik rekenen mezelf tot deze laatste categorie.  

Ondertussen ben ik al 4 jaar politiek actief. Beu om aan de zijlijn te hebben gestaan, smeet ik me in het politieke ambt. Zaken in beweging brengen, de handen uit de mouwen steken en mensen helpen, that’s me! Als gemeenteraadsvoorzitter luister ik graag naar de mensen en zet ik me 100% in voor onze mooie gemeente, en net daarom doet het pijn te lezen dat de politicus wordt bestempeld als ‘zakenvuller’.

Ook ik las met plaatsvervangende schaamte de berichten over de vergoedingen die politici ontvangen voor een zitje in één of andere raad van bestuur of adviesraad. “Politici graaien er op los!” bleek de leuze te zijn. Maar wat met de politicus die zich inzet zonder poen te scheppen?

Het doet me pijn te lezen dat men door het potje moddergooien alles op één hoop smijt. Er zijn massa’s lokale politici die zich dag in, dag uit inzetten voor de bevolking en daar nauwelijks of niet voor vergoed worden.

Ik vraag me trouwens af of sommige politici nog weten waarom ze gekozen zijn. Ze vertegenwoordigen het volk en dienen het algemeen belang. Ze staan ten slotte in dienst van ons, de burger (en worden dan ook betaald met publiek geld, geld van u en mij!). Dan is het toch ook maar evident dat deze vergoedingen transparant worden gemaakt?!
Maar voor mij volstaat transparantie niet, er moet ook flink gesnoeid worden; in het kluwen van de verschillende intercommunales, in het aantal mandaten én in de gigantische zitpenningen.

Hierbij dan ook een warme maar dwingende oproep om het hoofd niet in het zand te steken en te starten met de hervorming van deze warboel. Alleen op die manier kan het vertrouwen in politiek terug uit het dal kruipen en kunnen we weer trots zijn om onszelf ‘politicus’ te noemen.

Melissa Dooms
Gemeenteraadsvoorzitter Lierde
Ondervoorzitter Open Vld Lierde