Zottegemse Koekelarings (2017 – 9)

img_20170109_13494211

° Zwaardere straf in beroep

Ruim vier jaar geleden deed Pieter K. zich voor als manager food & bavarage van FC Brugge. De 25-jarige Zottegemnaar werkte toen wel als vrijwilliger bij die voetbalclub maar was er helemaal niet verantwoordelijk voor ‘eten en drinken’. Eerst zwichtte een meisje uit Koksijde voor zijn praatjes (inclusief zijn mails in naam van clubvoorzitter Bart Verhaeghe en algemeen directeur Vincent Mannaert) en ze gaf er zelfs haar job in een kapsalon voor op om zijn ‘assistente’ te worden.  Later kon hij ook haar zus en nog een ander meisje om de tuin leiden maar Pieter K. werd ontmaskerd nadat de moeder van de zussen de personeelsdienst van de voetbalclub contacteerde omdat de meisjes niet betaald werden. In eerste aanleg veroordeelde de correctionele rechtbank in Oudenaarde de valse manager voor deze feiten tot een werkstraf van 150 uren, 600 euro boete en ruim 13.000 euro schadevergoeding. Pieter K. tekende tegen dit vonnis echter verzet aan maar door het hof van beroep in Gent is hij nu nog zwaarder gestraft. Zijn advocate vroeg er nochtans de vrijspraak. Volgens haar lijdt haar cli ënt aan pseudologia phantastica, een onweerstaanbare drang om zijn fantasiewereld voor werkelijkheid te nemen, en zou hij dus ontoerekeningsvatbaar zijn. Zij wees er ook op dat Pieter K. inmiddels aan de slag is als verkoper van chalets en als trainer bij een volleybalclub. Volgens de psychiater echter die door het hof werd aangesteld, heeft Pieter K. inderdaad een onrijpe persoonlijkheid maar is hij niettemin wel degelijk toerekeningsvatbaar, met zelfs een grote kans op herval. Het hof veroordeelde hem bijgevolg tot een celstraf van veertig maanden, met uitstel gekoppeld aan probatievoorwaarden. Zo mag hij zich de komende vijf jaar niet laten zien op wedstrijden of trainingen van clubs in eerste of tweede klasse en moet hij zich psychiatrisch laten begeleiden. Aan de meisjes die zijn slachtoffer werden, moet hij een totale schadevergoeding van 22.700 euro betalen. Club Brugge dat zich ook burgerlijke partij stelde, krijgt 600 euro.

 

° Poetsactie en 15 extra vuilnisbakken  in de strijd tegen zwerfvuil

– In een organisatie van de stedelijke milieudienst vindt naar jaarlijkse gewoonte over een drietal weken opnieuw de zwerfvuilopruimactie ‘Poets 2017’ plaats. Naast een zeer beperkt aantal vrijwillige initiatieven van volwassenen, waren het de laatste jaren — sinds 2010 — alleen nog kinderen uit een tiental plaatselijke basisscholen die daarbij op pad gingen om hun (wijde) schoolomgeving een schoonmaakbeurt te geven. Die scholenactie wordt ook nu georganiseerd op vrijdag 24 maart maar binnen de milieuraad werd unaniem beslist om ’s anderendaags zoals vroeger ook opnieuw een ‘poetsdag’ te houden waarbij, solidair met de schoolkinderen en over het ganse grondgebied, ook door volwassenen in groepsverband (verenigingen, politieke fracties, buurt- of wijkcomit és, …) de handen uit de mouwen gestoken worden om de zwerfvuilplaag aan te pakken. Zoals dit ook gebeurde in 2007, 2008 en 2009 — toen op de Markt met telkens meer dan 3 ton — zal al het ingezamelde zwerfvuil bij wijze van symbolische ‘tentoonstelling’ op de parking vlakbij de rotonde aan het Kasteel van Egmont op een (reuzen)hoop gegooid worden teneinde de vervuilers te confronteren met de rotzooi die ze al dan niet bewust her en der achterlaten en met de bedoeling op die manier de mensen te sensibiliseren om hun ‘wegwerpgedrag’ te veranderen. Wie aan ‘Poets 2017’ op zaterdag 25 maart wil meewerken, gelieve om organisatorische redenen op voorhand contact op te nemen met de milieudienst (Jan Scheerlinck, 09  364 65 13). Alle deelnemers worden na afloop getrakteerd op een drankje en een hapje. Ook zullen de meters en peters in de bloemetjes gezet worden die reageerden op de oproep die vorig jaar gelanceerd werd naar vrijwilligers die het meterschap / peterschap van hun straat op zich willen nemen. Een vijftiental inwoners ging daarop in en zij zullen hiervoor bedankt worden met een mand streekproducten ter waarde van 25 euro. Nieuwe kandidaat-meters/peters kunnen zich overigens ook nog melden bij de milieudienst.

– Verder gaan er ook in het kader van het zwerfvuilbeleid in de loop van deze maand maart her en der nog 15 bijkomende vuilnisbakken geplaatst worden, naast de 79 die er al staan verspreid over het ganse grondgebied van groot-Zottegem (en die wekelijks geledigd worden), en naast het tiental ronde roestige vuilnisbakken dat in de gerenoveerde stadskern voorzien is. Op de volgende vijftien locaties zal binnenkort ook kunnen gebruik gemaakt worden van een vuilnisbak om er kleiner (zwerf)vuil in achter te laten: op het Sint-Hubertusplein, in de Kastanjelaan (2), op het Heilig Hartplein, in Pijperzele en op de Z-parkings aan het Administratief Centrum Sanitary + kant Molenstraat, station (2), OCMW, Nijverheidsstraat, Vestenstraat, Muze, Meersstraat en Ledebergstraat.

° Kriskras

– Voorbije maandag 27 februari had in de hele provincie voor de 21ste keer de ‘Verkeersveilige Dag’ plaats ter herdenking van de grote kettingbotsing op de E17 ter hoogte van Nazareth op 27 februari 1996 waarbij meer dan 200 voertuigen betrokken waren en 10 doden en 56 zwaargewonden geteld werden. Ook binnen de politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem is aan deze actiedag deelgenomen. Daarbij werden 177 bestuurders aan een ademtest onderworpen maar deze bleek evenveel keer negatief. 902 voertuigen werden gecontroleerd op snelheid en hierbij zijn er 95 overtredingen vastgesteld. E én automobilist ‘vloog’ omzeggens   letterlijk tegen de lamp en moest meteen zijn rijbewijs voor 15 dagen inleveren. Verder kregen ook nog vier bestuurders een boete omdat zij hun veiligheidsgordel niet droegen.

– Ten voordele van het dagcentrum De Hoop voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel wordt in het naastgelegen AZ Sint-Elisabeth op zondag 19 maart van 11u30 tot 15 uur een eetfestijn gehouden. Op het menu staat stoofvlees, vol-au-vent of tongrolletjes, met daarna buffet van huisbereide desserts. Kaarten kosten 15 euro (voor kinderen 7 euro) en kunnen besteld worden (graag vóór 15 maart) via www.dehoopzottegem.be, per e-mail naar dehoop@sezz.be of telefonisch 09  364 87 03. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van De Hoop zal ook het nieuwe ‘huisbier’ Zim Hoppig Blond voor het eerst kunnen geproefd worden en te koop aangeboden worden.

– De stad houdt een verkoop van boordstenen in blauwe hardsteen (arduin) die uitgebroken werden bij het vernieuwen van het voetpad in de Grotenbergestraat. De verkoop gebeurt openbaar per opbod in de loods van de stedelijke technische dienst aan de Ballingsweg in Grotenberge op zaterdag 11 maart om 10 uur. Tevoren, vanaf 9 uur, is de koopwaar ter plaatse te bezichtigen alsook op donderdag 9 en vrijdag 10 maart van 9 tot 11 uur.

– Op voorstel van de lokale politie werd met de intercommunale Solva een overeenkomst bereikt waardoor een terrein achteraan de Boskouter in Leeuwergem, in de nabije omgeving van het politiehuis aan de Meengracht, kan gebruikt worden als (tijdelijke) parkeerplaats voor inbeslaggenomen voertuigen. Met het oog daarop werd ook de procedure opgestart voor de eigendomsoverdracht van Solva naar de stad toe.

– Onder de noemer ‘Still’ vindt binnenkort in de galerij van de ‘tekenschool’ een tentoonstelling plaats van werken van een 40-tal leerlingen van de afdeling tekenkunst van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst (SABK). De expositie zal te bezichtigen zijn van zaterdag 11 tot vrijdag 31 maart op dinsdag, woensdag en vrijdag van 13u30 tot 20u30, op donderdag van 17u30 tot 20u30 en op zaterdag van 9u30 tot 16u30.

(DE BAKKER)