Rock Zottegem: Interview met Kurt De Loor

rock zottegem 2016 team.jpg

Zottegem, 17/03/2017, RZ17 D3:  Wanneer Rock Zottegem een derde dag toevoegt aan het festival is  de algemene reactie: ‘Wow, de max!’ Hoog tijd om één van de organisatoren aan het woord te laten. Kurt De Loor is het bekendste gezicht. Hij maakt duidelijk dat er al die jaren een hechte vriendengroep achter de organisatie staat.  

rock zottegem FB_profiel_fluo_groen

DB: R17 krijgt een derde dag. Dat is groot nieuws. Vertel eens wat tot die beslissing heeft geleid?

Kurt De Loor: Het was een echte buitenkans. We kregen de mogelijkheid om Marco Borsato en Stan Van Samang samen te boeken en hebben die kans met beide handen gegrepen. Hiermee mikken we natuurlijk op een volledig ander publiek, maar die artiesten zijn immens populair. Als je die naar Zottegem kan halen moet je niet twijfelen. En aan de reacties te zien, zijn ze in de streek heel tevreden dat we niet getwijfeld hebben. De respons is echt overweldigend.

DB: Met Marco Borsato en Stan Van Samang trekt de organisatie een Nederlandstalige kaart. Het festival heeft nu twee nederlandstalige artiesten met een stevige live-reputatie. Staan er nog op het verlanglijstje?

Het is natuurlijk niet voor het eerst dat we Nederlandstalige bands programmeren op ROCK ZOTTEGEM. Eerder hadden we bijvoorbeeld ook al Noordkaap, Gorki, De Mens, De Jeugd van Tegenwoordig, enz. Het is wel voor het eerst dat we bands op ons podium brengen in het zgn ‘populaire genre’. Hoewel, Clouseau stond bijvoorbeeld ook al twee keer op ons podium. Ik kan zo nog wel een paar namen bedenken voor ons verlanglijstje, zowel Nederlandstalig als internationale bands.

DB: Ga verder, u bent op dreef.

Kurt De Loor: Het is grappig hoe zo een verlanglijstje verandert met de jaren. Vroeger hadden we Placebo, Simple Minds, Motörhead of Deep Purple nooit op dat lijstje durven zetten wegens compleet onhaalbaar. Zoveel jaar later zijn ze al allemaal langs geweest in Zottegem. Die weten gewoon allemaal Zottegem liggen, daar ben ik toch nog altijd een beetje fier op.

rock zottegem on SUNDAY_visual_facebook

DB: Wie zijn, behalve uzelf, de drijvende krachten achter dit evenement?

Kurt De Loor: ROCK ZOTTEGEM is in 1994 ontstaan als een kleinschalig evenement dat we met een vriendengroep, Jongsocialisten Zottegem, in elkaar boksten. Zoveel jaar later is diezelfde vriendengroep nog steeds de spil van de organisatie. Met mijn broer Karl op kop. Er zijn natuurlijk een pak nieuwe mensen bijgekomen en sommige mensen die er van in het begin bij waren hebben afscheid genomen, maar nog steeds wordt ROCK ZOTTEGEM eigenlijk georganiseerd door een hechte vriendengroep. En natuurlijk honderden vrijwilligers de twee (en nu drie) festivaldagen zelf. Zonder hen is zo een evenement organiseren gewoon onmogelijk. Ik kan ze niet genoeg bedanken voor hun inzet.

DB: Bereikt Rock Zottegem hiermee zijn grens of liggen er nog plannen op tafel?

Kurt De Loor: Natuurlijk liggen er nog plannen op tafel! Als festival is het cruciaal dat je jezelf blijft heruitvinden. Dat hebben we de voorbije jaren gedaan en dat zullen we de volgende jaren opnieuw doen. Elk jaar willen we onze festivalgangers verrassen en ook nieuwe muziekliefhebbers aantrekken die ROCK ZOTTEGEM misschien nog niet ontdekt hebben. Dat doen we door ons divers aanbod muziek, maar ook door van het festival een echte belevenis te maken. We willen echt dat mensen na het weekend van ROCK ZOTTEGEM bij vrienden op bezoek gaan en vertellen wat voor een leuke tijd ze beleefd hebben op ons festival.

rock zottegem

DB: Zottegem is, behalve de stad van Lamoraal en De Ronde, ook een muziekstad. RZ17 is lang niet het enige festival. Er zijn constant optredens en concerten. Jazz, Rock, pop, techno, klassiek,… noem maar op. Hoe verklaart u dat de Zottegemnaar zo zot is van muziek?

Kurt De Loor: Ik denk dat dat genetisch bepaald is. Als mensen van buiten onze stad Zottegem een bezoek brengen dan valt het mij steeds op hoe gastvrij ze onze stad en haar inwoners vinden. Hier is echt altijd iets te beleven en de Zottegemnaar staat altijd klaar voor een portie ‘leute’. En muziek hoort daar natuurlijk ook bij (naast een pintje natuurlijk). Ik denk dat er weinig steden zijn die zo een divers aanbod aan muziekevenementen hebben. We mogen daar gerust fier op zijn.

DB: Zeker weten. Zottegem is een fijne plek voor muziekliefhebbers. Hoe gaat het met de mens, Kurt De Loor? Wat doet die al hij niet bezig is met muziek? Heeft u nog andere passies?

Kurt De Loor: Het gaat goed. Ik ben van nature een zeer bezige bij. Naast muziek heb ik natuurlijk ook de politieke microbe te pakken. Ik heb van die passie mijn job kunnen maken en dat doe ik tot op vandaag heel graag. Verder maak ik graag tijd voor mijn twee zoontjes Maan en Merlijn en probeer ik ook een beetje te sporten. Ik schafte mij vorig jaar een paar nieuwe loopschoenen aan en verken nu af en toe het landschap van Velzeke en Elene al lopend. Een echte verademing. Ik ontdek ook graag nieuwe steden en landen. En natuurlijk zeker niet te vergeten : ‘een stapje in de wereld zetten met vrienden’; dat behoort nog altijd tot mijn absolutie favorieten. Een pintje drinken met vrienden in Zottegem, daar ben ik altijd voor te vinden… Genoeg passies dus om drie agenda’s te vullen.

DB: Heeft u nog een boodschap aan de bevolking?

Kurt De Loor: Dat klinkt heel erg belerend, maar als ik toch iets zou kunnen meegeven: ‘Durf dromen!’. Toen we in 1994 met ROCK ZOTTEGEM gestart zijn op de Markt in Zottegem hadden we nooit durven dromen dat al die grote muzikale helden naar onze Egmontstad zouden afzakken. Niets is dus onmogelijk, je moet alleen durven dromen én optimistisch blijven!

DB: Indien u zelf iemand zou interviewen, wie zou dat zijn? En waarom?

Kurt De Loor: Ex-president Obama ! Hij is zo’n inspirerende figuur. Zowel als politicus, maar vooral als mens.

SjK