11 000 aardbeiplantjes meten het fijn stof in Oost-Vlaanderen

DDL oosterzele uitdeling aardbeiplanten tegen fijn stof (1)

Oosterzele, 25/03/2017: In Oosterzele was het vandaag een komen en gaan van bezorgde burgers om het fijn stof, samana het vroegers cm-ziekenzorg verdeelde in de rots te Scheldewindeke 118 AIRbezen planten goed verdeelt over de zes deelgemeenten. Oosterzele, Balegem, Scheldewindeke, Moortsele, Landskouter en Gijzenzele. Ook onze reporter doet mee aan het project.  

DDL oosterzele uitdeling aardbeiplanten tegen fijn stof (5)

Voor de eerste maal zal de luchtkwaliteit van een volledige provincie in kaart worden gebracht. Dus lang niet alleen die van de grootstad en de industriegebieden, maar ook die van het platteland. Dat maakt van AIRbezen Oost-Vlaanderen een uniek project. Beweging.net en CM krijgen voor dit project ondersteuning van de Universiteit Antwerpen, Vormingplus en de provincie Oost-Vlaanderen.

11 000 aardbeiplantjes

De aardbeiplantjes doen dienst als minimeetstations. Ze verzamelen fijn stof, afkomstig van verkeer, op hun blaadjes. Door de hoeveelheid fijnstof op het bladoppervlak van aardbeiplantjes in te schatten (aan de hand van biomagnetische monitoring) kunnen wetenschappers uitspraken doen over de concentraties fijnstof in de lucht.Om aan voldoende volwaardige, te analyseren stalen te geraken, willen beweging.net en CM op 25 maart 2017 minstens 11 000 aardbeiplantjes verdelen in alle 65 gemeenten van de provincie. De stalen worden ingeleverd op 19 juni en de resultaten van die massale metingen zijn bekend in oktober 2017.Vrijwilligers van beweging.net zorgen voor de uitrol in elke gemeente.

Contact:

project AIRbezen, Korenlei 20, 9000 Gent

+32 9 269 96 69

contact@airbezen.be

www.airbezen.be

DDL