Koningsviering Kaartmaatschappij “ De Aelmoesenijevrienden” Landskouter

DDL landskouter kaartersclub koning en prins (2)

Landskouter, 26/03/2017: Vorige week was er de koningsviering van Kaartmaatschappij “ De Aelmoesenijevrienden” in Landskouter. Twaalf keren hebben de Aelmoesenijevrienden het voorbije jaar verzameld in het IJzeren Hekken om met elkaar hun krachten te meten: de kaarten werden talloze malen geschud, het krijt kraste over de bordjes, de wijs werd getoond en de bomen werden geveld.  

DDL landskouter kaartersclub koning en prins (3)

Heel die bedoening gebeurde onder het waakzame oog van onze voorzitter Antoine Heyerick, de Koning van het vorige kaartseizoen. Voorzitter én koning, ge ziet: de cumuls die de politiekers met allerlei mandaten in het parlement én in commissies en beheerraden allerhande in hun zak steken, kennen ook hun gevolg op lokaal vlak, tot inons kleine Landskouter …

“Met het aanbreken van de eerste lentewarmte zijn velen van ons opnieuw in de tuin begonnen. Ook het oude kaartjaar moeten we omspitten, maar vooraleer we dat doen, moeten we eerst nog de oogst van het voorbije seizoen binnenhalen en daarop drinken, want er valt dus weer een en ander te vieren.”, aldus de voorzitter bij aanhef van zijn speech.

DDL landskouter kaartersclub koning en prins (7)

“Reeds bij de opmaak van het eerste klassement, na drie maanden kaarten, leidden Lucien Haerens en Willy Van den Bulcke de groep, samen met Leo Delaruelle en Eric Van de Vijver. Leo en ikzelf hielden dat tweetal nog één maand bij, maar in augustus kregen wij beiden een mokerslag en van dan af waren ze nog met twee …   Vanaf oktober kwam Lucien Haerens alleen aan de leiding en in de daaropvolgende maanden bouwde hij zijn voorsprong op een rustige en vanzelfsprekende manier uit. De achtervolgers beten hun tanden stuk en hadden het nakijken.”

DDL landskouter kaartersclub koning en prins (13)

“In februari moesten beide spelmakers een kaartbeurt inhalen. Willy won allebei zijn bomen en haalde 30 punten binnen, maar Lucien liet een steek vallen en verloor één van zijn twee bomen. Hij beperkte de schade en bleef leider, met nog één puntje voorsprong op Willy.”

DDL landskouter kaartersclub koning en prins (8)

“En zo kwam maart er aan, de laatste kaartavond. De meeste spelers waren bijna zeker dat Lucien – eindelijk … – eens koning zou worden: hij stond nu toch al het hele jaar bovenaan de lijst en we weten tot onze scha en schande allemaal dat Lucien erg bedreven is in het bieden. Maar ja: de strijd moet éérst gestreden worden en ja, het drama geschiedde… Lucien verloor de laatste kaartavond 6 punten en Willy zag zijn kans schoon en profiteerde maximaal van het verlies van zijn concurrent.”

DDL landskouter kaartersclub koning en prins (11)

“Daarmee viel het doek over het 49ste kaartseizoen en krijgen we een heel vertrouwde prins Lucien en een kersverse, nieuwe koning: koning Willy die ons, vrienden van Aelmoesenije leiding zal geven in deze moderne, soms moeilijke en verwarde tijden. Onze prins Lucien wordt geflankeerd door Leona Roegiers, die we het hele jaar door passend zullen mogen aanspreken als Prinses Leona. Onze trouwe helpsters worden met een bloemstuk bedacht voor hun maandelijkse bediening. Van harte bedankt, lieve dames.”

DDL landskouter kaartersclub koning en prins (12)

Eindstand van het 49ste speelseizoen 2016-2017

  1. Willy VAN DEN BULCKE 171 punten Koning

 

  1. Lucien HAERENS 166 p Prins

 

  1. Eric VAN DE VIJVER 162 p

 

  1. Patrick VAN DE VELDE 157 p

 

  1. Etienne WAEYTENS 156 p

 

  1. Dani ël VERHOEYEN 147 p

 

  1. Odil VAN DE VYVER 146 p

 

  1. Gaston MEIRLAEN 143 p

 

  1. Laura DE GANCK 142 p

 

  1. Marnik VAN GAVER 141 p

Leona ROEGIERS                             141 p

 

Rode lantaarn: Clara Sioncke               111 punten

DDL landskouter kaartersclub koning en prins (6)

Bestuur van de kaartmaatschappij, Antoine HEYERICK, voorzitter, Robert VAN

STEENBERGE, ondervoorzitter

Andr é ROEGIERS, penningmeester-schatbewaarder, Eric VAN DE VIJVER,

secretaris en Alex VAN DE SYPE, commissaris.

(Verslaggever Eric Van de Vijver, Foto DDL)

DDL landskouter kaartersclub koning en prins (4)