Jolien D’hoore en Lotte Kopecky wereldkampioen ploegkoers

 

14045569_10153680769142541_1255917372184355780_n (1)Dikkele/Merelbeke,  15/04/2017: Op het WK baanwielrennen in Hongkong hebben Jolien D’hoore en Lotte Kopecky zich als allereerste dames gekroond tot wereldkampioenen ploegkoers. Na haar bronzen medaille eerder deze week was het voor D’hoore nu wel goud.  

De wedstrijd begon heel zenuwachtig en het waren vooral de Britten, de Italianen en de Australi ërs die de meeste punten pakten. De Belgen sprokkelden ondertussen ook wel wat puntjes en bleven zo in de slipstream van de anderen. Enkele valpartijen van de mindere goden maakte het soms heel gevaarlijk. Zo crashten de Ieren tweemaal en zelfs ook één van de topploegen: de Australi ërs gingen tegen het ovaal. Kopecky kon zelfs een val van de Aussies maar op het nippertje ontwijken dankzij haar schitterende stuurvaardigheid.

Gelukkig, want op deze manier een koers verliezen zou wel heel jammer geweest zijn. De Belgen reden heel attent én sterk en pakten nu dikwijls de volle buit in de sprints net voor de neus van de Britten die bleven aanklampen. Naar het einde van de wedstrijd werd het duidelijk dat de titelstrijd nog enkel tussen de Britten en de Belgen zou gaan. De anderen hadden al een te grote punten achterstand om nog mee te doen voor de eerste plaats. De Britten speelden op het laatst nog alles of niets omdat ze wisten dat ze voor de Belgen moesten eindigen in de eindspurt. Maar Kopecky en een indrukwekkende Jolien volgden gezwind.

14045569_10153680769142541_1255917372184355780_n (1)

Het was zelfs D’hoore die in de allerlaatste sprint de puntjes op de i zette en meer dan overtuigend die laatste sprint naar haar hand zette. Na hun Europese titel zijn D’hoore en Kopecky nu ook de allereerste wereldkampioenen ploegkoers bij de dames. De Belgische delegatie, onder leiding van Koen Beeckman uit Landskouter, kon alvast de champagne ontkurken. Hopelijk wordt dit onderdeel ook in het programma van de Olympische Spelen opgenomen in Tokyo 2020. Maar eerst feestvieren in Schelderode en in Dikkele, waar Jolien haar nieuwe thuishaven is. (EDC).

Uitslag ploegkoers dames:

  1. Belgi ë (Jolien D’hoore en Lotte Kopecky)
  2. Groot-Brittani ë
  3. Australi ë