Goedkopere huizen door groter aanbod en meer verkoop

65456_466365261511_205954_n

Algemeen, 18/04/2017: Sinds de Federatie van de Notarissen de Notarisbarometer presenteert werden nog nooit zoveel verkopen van vastgoed genoteerd, we hebben het over het eerste trimester van 2017. Deze forse stijging kwam er vooral door de gestegen verkoop van vastgoed in Vlaanderen met ruim + 4,51%. In Walloni ë was er amper een licht hogere verkoop en in Brussel was er een daling van het aantal verkopen.  

Woonhuizen

De gemiddelde prijs van een woonhuis zakte in Vlaanderen met -2,6 % in het eerste trimester van 2017 vergeleken met het laatste trimester van 2016. De gemiddelde kostprijs voor een woonhuis bedraagt nu 258.936 euro in Vlaanderen. Meer aanbod en meer verkoop leidden tot een prijsdaling.

Appartementen

Bekijken we de verkoop van appartementen waar de gemiddelde prijs in Vlaanderen met amper -0,89 % daalde tegenover het laatste trimester van 2016. De gemiddelde kostprijs van een appartement in Vlaanderen bedraagt nu 219.303 euro.

Bouwgrond

De prijzen voor bouwgrond daalden in dezelfde periode met -1,26% in Vlaanderen, waar de bouwgrond nu gemiddeld 164.707 euro per perceel kost. Als we de prijs per vierkante meter nagaan betaalde men in het eerste trimester van 2017 gemiddeld 236,60 euro per vierkante meter of een daling met -4,05 % tegenover het laatste trimester van 2016. Rekening houdend met deze gegevens zien we dat in Vlaanderen een bouwgrond nu gemiddeld 696 vierkante meter groot is.

Minder werklozen maar duurder leven

De Notarissen vergelijken niet alleen de vastgoedprijzen maar gaan ook na of andere factoren een rol kunnen spelen in de prijs van het vastgoed. Op één jaar daalde de werkloosheid met 1%, maar het leven werd op één jaar wel 3 % duurder. Ook het aantal faillissementen steeg . De hypothecaire rentevoet voor een vaste lening over een periode van 10 jaar bedroeg 2,05 % in februari 2017. Het aantal toegekende hypothecaire kredieten blijft maar stijgen, vastgoed doet het goed in Vlaanderen.

Morgen gaan we dieper in op de evolutie van de prijzen in Oost-Vlaanderen (FS)