SONY DSC

Laatstejaarsstudenten verpleegkunde nemen een afdeling van WZC Heilig Hart volledig over

start 2 work DSC03499.JPG

Oudenaarde, 23/04/2017:  Laatstejaarsstudenten van IVV Sint-Vincentius nemen
een afdeling van WZC Heilig Hart volledig over. Ht betreft het  Project Start2Work in Oudenaarde.  Vanaf 2 mei tot 16 juni 2017 nemen zestien derdejaarsstudenten van het Instituut voor Verpleegkunde Sint-Vincentius de zorg voor bewoners van het woonzorgcentrum Heilig Hart in Oudenaarde over. De studenten zullen in de leefgroepen Hanske De Krijger en Margaretha Van Parma als zorgteam functioneren.  

woonzorg heilig hart

Het initiatief kadert in de leerwerkplaats Start2Work, een innovatief project dat studenten verpleegkunde een realistisch beeld wil geven van het beroep en ze nog beter wil klaarstomen voor de werkvloer.

start to work

Een bijzondere stage

Het project Start2Work laat studenten kennismaken met zaken die in een klassieke stage niet of onvoldoende aan bod komen. Omdat de studenten actief kunnen meewerken in een zorgteam, krijgen ze inzicht in de organisatie van een afdeling, leren ze effici ënt omgaan met tijd en komen ze in contact met familie, dokters en paramedici. Het geeft hen de mogelijkheid om kritisch na te denken over de werking van een afdeling en hun rol als verpleegkundige binnen een woonzorgcentrum.

Begeleiding vanop de zijlijn

De studenten worden uiteraard niet aan hun lot overgelaten. De medewerkers van de afdeling zorgen voor begeleiding, maar doen dat vanop de zijlijn, samen met de begeleiders van de school. Ze observeren nauwlettend en sturen bij wanneer dit nodig is.

Start2Work biedt een grote meerwaarde, zowel voor studenten als stageplaatsen. Het woonzorgcentrum krijgt ondersteuning van een gemotiveerde groep studenten die op hun beurt worden gestimuleerd om verantwoordelijkheden op te nemen.

De 16 studenten werden geselecteerd door de hoofdverpleegkundige van de afdelingen en de stagebegeleiders van de school op basis van hun CV, motivatiebrief en een sollicitatiegesprek.

Start2Work werd eerder al georganiseerd op de campussen Gent Molenaarsstraat en Eeklo van IVV Sint-Vincentius.

Het project werd telkens heel positief onthaald door de bewoners, de studenten, directie en de medewerkers van de verschillende instellingen.


 

IVV Sint-Vincentius biedt de opleiding HBO Verpleegkunde (hoger beroepsonderwijs) aan en een gevarieerd studieaanbod binnen de studiegebieden Personenzorg en Maatschappelijke Veiligheid in het secundair onderwijs. Er wordt veel belang gehecht aan kwaliteit en zorg en dit op de verschillende campussen in Gent (Molenaarsstraat en Guislain), Oudenaarde, Eeklo en Zottegem.