Primeur: Pensioenen, uitkeringen en lonen in de zomer omhoog

500eurofr_HR

Algemeen, 28/04/2017: Het indexcijfer van de consumptieprijzen steeg in april met 0.18 punten en bedraagt nu 105.09 punten. Er deden zich vooral prijsstijgingen voor bij reizen, hotelverblijf, alcohol, huisbrandolie en onderhoudsproducten.  

Prijsdalingen vielen te noteren bij fruit, aardgas, elektriciteit, bloemen en planten. De inflatie blijft onverminderd op 2,28 %, wat betekent dat onze centjes op één jaar tijd 2,28 % minder waard worden.

De gezondheidsindex die bepalend is voor de aanpassingen van pensioenen, uitkeringen en lonen bedraagt in april 103,02 punten. Als gedurende 4 maanden het gemiddelde van de gezondheidsindex meer bedraagt dan 103,04 punten gaan een resem uitkeringen omhoog.

Blijft de gezondheidsindex in dezelfde mate stijgen dan kunnen we ons in augustus aan een verhoging van allerlei uitkeringen en pensioenen verwachten. De aanpassing van lonen gebeurt dan in september dit jaar. Stijgt de gezondheidsindex minder snel dan komen de aanpassingen iets later. (FS)