Herdenking WOI in site ‘t Vliegveld Scheldewindeke

DDL scheldewindeke 2

Scheldewindeke, 29/04/2017:  Op zaterdag 13 mei om 19 u en zondag 14 mei om 11 u en 15 u kan je op de site ‘t Vliegveld, Lange Munte in Scheldewindeke komen luisteren naar een verrassend verhaal over WOI. Met veel dank aan regisseur Dominique Collet en het Kluize team, die in het kader van de herdenking van WOI een ambitieus locatieproject op poten hebben gezet. (Reporter 17, foto’s DDL)

DDL scheldewindeke Dominique Collet 1

Dominique Collet en het De Kluize team hebben een groep enthousiaste spelers én figuranten uit Oosterzele en Gavere gevonden om het stuk te vertolken. Geïnspireerd door het oorlogsverleden in de fusiegemeente Oosterzele ging men aan de slag en wordt er een eigen verhaal rond geweven. Dominique Collet en het Kluize-team vinden het een gepast moment om nog eens stil te staan bij de ‘Groote Oorlog’, en de aanleidingen die dit internationaal conflict uitlokten.

DDL scheldewindeke 3

De ‘Groote Oorlog’ zou uiteindelijk de wereld hertekenen. Miljoenen mensen die als kanonnenvlees lichamelijk en geestelijk voor het leven verminkt werken. Hoe het leven van de mensen ook in de dorpen veranderde, de voedselhulp, de trauma’s,…De herdenking moet ook duidelijk maken waarom we ons de gruwel van WO I en WO II in de toekomst moeten blijven herinneren.

DDL scheldewindeke 2

Elk dorp heeft zijn monument voor de gesneuvelden. ‘14 — ‘18 en ‘40 — ‘45 zijn trauma’s. Niet ver van ‘t Vliegveld stortte de amper 19 — jarige Schotse piloot John Douglas Lightbody op 4 november 1918 ( één week voor het einde van de oorlog) te pletter op de Turkenhoek in Scheldewindeke. Hij ligt in Scheldewindeke begraven dicht bij het monument van de gesneuvelden en slachtoffers van beide wereldoorlogen.

Praktisch

Tickets kosten 10 euro (standaard), 5 euro (studenten, — 19 j.) en zijn verkrijgbaar in het Gemeenschapscentrum De Kluize, Sportstraat 3 in Scheldewindeke, via 09 / 363 83 30, reservaties@oosterzele.be, www.dekluize.be.