Steunen tijdens een rouwproces : Troostkaarten voor kinderen en jongeren

troostkaarten CindyKatrien

Herzele, 10/0(/2017, persbericht – Iedereen wordt vroeg of laat geconfronteerd met een ernstige ziekte of de dood van iemand uit zijn nabije omgeving. Ook kinderen en jongeren. In de praktijk zien we echter dat zij vaak nog te weinig betrokken worden in het verwerkingsproces. Katrien Vanhauwaert en Cindy Verhulst (psychologen bij het ASZ en auteurs van het boek ‘Grote woorden bij kanker’) lanceren daarom de Troostkaarten voor kinderen en jongeren.  

troostkaarten2
In 2014 brachten Katrien en Cindy al hun boek ‘Grote woorden bij kanker’ uit, een boek dat grote woorden als kanker, chemo en bestraling uitlegt op kindermaat; kindvriendelijk maar niet kinderachtig. Nu, drie jaar later, introduceren ze ook hun tweede project: Troostkaarten voor kinderen en jongeren, kaarten om kinderen te steunen in een rouwproces.

Cindy: “Wenskaarten vind je in allerlei vormen en groottes en voor alle gelegenheden: geboorte, verjaardag, huwelijk, verhuis, eindejaarsfeesten, … Ook rouwkaarten bestaan, maar die zijn enkel gericht aan volwassenen. Kinderen ontvangen vaak niets, terwijl ook zij nood hebben aan steun en betrokkenheid, zij ervaren eveneens gemis en verdriet. Daar is het idee ontstaan om ook iets voor hen te ontwikkelen.”
Pakket van 24 troostkaarten + handleiding — verkrijgbaar bij AccoWanneer een kind geconfronteerd wordt met verlies of een slepende ziekte van een dierbare, is het belangrijk voor het verwerkingsproces dat het zich gehoord en gesteund voelt. Pasklare antwoorden zijn er niet, noch voor ouders, noch voor leerkrachten en therapeuten. De door Cindy en Katrien ontworpen troostkaarten zijn een middel om contact te maken met het kind. Ze zetten de deur open voor verdere gesprekken.

troostkaarten

Elke troostkaart bevat een opdracht. Die opdracht kan een handvat zijn voor de verzender om de juiste woorden te vinden of kan een creatieve verwerkingsopdracht zijn voor de ontvanger.
De handleiding bij de kaarten geeft meer inzicht in het verwerkingsproces bij kinderen en jongeren. Het bevat bovendien een stappenplan om een kaart te kiezen en te introduceren bij het kind.

Katrien: “Als een kind zo’n troostkaart ontvangt, voelt het zich erkend voor de zorgen of het verdriet waar hij mee zit. Het kind voelt zich gezien, op een uitnodigende manier, en zal hierdoor sneller uit zijn schulp kruipen. Bovendien zal hij zich minder alleen of machteloos voelen. Ook voor de verzender van de kaart is het fijn een manier te hebben om een brug te slaan in situaties waarbij we vaak sprakeloos zijn, niet goed wetende hoe te troosten. De kaarten zijn dus geen einddoel op zich, maar een middel om openheid te cre ëren en taboes te doorbreken.”

De illustraties op de kaarten, komende van de hand van Constantijn Van Cauwenberge, zijn niet zomaar gekozen. Ze sluiten nauw aan bij de leef- en gevoelswereld van kinderen en jongeren. Er wordt niet rond de pot gedraaid. Voor kinderen is het belangrijk dat pijnlijke onderwerpen echt benoemd worden, dat ze heel concreet en duidelijk zijn. Pas dan kunnen ze ook meer vat krijgen op hun gevoelens en emoties daarbij. Sommige kaarten kan je ook gebruiken voor andere situaties dan rouw, bijvoorbeeld wanneer je kind gepest wordt of een andere situatie doormaakt waarin hij steun nodig heeft en emoties wil uiten.

Cindy: “Wij zien het als een kans om buiten de professionele hulpverlening een hulpmiddel aan te reiken om gemakkelijk een brug te kunnen maken naar kinderen en jongeren die extra steun kunnen gebruiken. Via de troostkaarten maken we er mensen op attent om kinderen en jongeren niet te vergeten.”

En, kriebelt het al om hierna nog een nieuw project op te starten?

Katrien: “Voorlopig zijn er geen plannen voor een volgend project, maar afhankelijk van de noden die we nog zien en de dingen die ons pad kruisen, houden we de optie zeker open.”

Cindy: “We hopen dat ons werk kan blijven inspireren, we houden jullie alleszins op de hoogte ;-)”

Over de auteurs

Katrien Vanhauwaert en Cindy Verhulst werken in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis dagelijks met (jonge) gezinnen waarin kanker het leven op zijn kop zet. De groepsbegeleidingen voor kinderen van kankerpati ënten dienden als inspiratie voor de troostkaarten. De gesprekken met de kinderen, hun tekeningen en symbolen hebben de auteurs sterk geïnspireerd voor het ontwerp van de troostkaarten.

Katrien Vanhauwaert en Cindy Verhulst