Blik op Ramadan Festival

 © WimS-102

Algemeen, 28/05/2017 – Giesbaergske Koleuren Gazette was te gast op het Ramadan Festival in het Elizabethpark van Brussel en gunt ons een blik met een fotoreeks. Het Ramadan Festival wil naar eigen zeggen een brug maken tussen religies en culturen.

“Het was heerlijk om er weerom die verbinding tussen mensen te kunnen ervaren: we hadden er ontmoetingen die ons zullen bijblijven. En er was hoop. Wat die hoop betreft: you can run, but you can not hide. Cynisme, haat, negatieve gevoelens, opruiende taal, angst: het neemt onze hele samenleving in de knoet. Maar de kracht van hoop is vele malen sterker. Dat konden we op deze activiteit weerom ervaren. Ook auteurs als Bleri Lleshi blijven het belang van hoop benadrukken.”

Persbericht

Met Giesbaergske Koleuren Gazette maken we bottom-up werk van superdiverse samenleving in en rond Geraardsbergen. Daarvoor gaan we al te graag een kijkje nemen hoe organisaties in de grote steden het doen. Het Ramadan Festival nodigde ons uit op hun event dat op 26 en 27 mei liep ter voorbereiding op de start van de Ramadan, de vastenmaand in de Islam-traditie. We konden er genieten van een heerlijk superdiversiteitsfeest in Brussel.

Gezellig Het Ramadan Festival ging door in het Elizabethpark van Koekelberg, bij Bar Eliza. Het gezellige karakter van de kraampjes en opstellingen was heel familiaal en aantrekkelijk. Op deze warme lentedag was de koelte van de bomen welkom. Het gaf er een extra sfeer aan. Tenten met ballonnen trokken de aandacht. Er was een kleurig thee-salon, een grote tekentafel voor de kinderen, het podium onder de luifeltent. Een groep Dabka-dans opende de festiviteit. De energieke mannen trokken de aandacht met hun zwierderige passen op het podium. Daarna kon je in het thee-salon deelnemen aan een luistercirkel van ‘We have a Choice’: Kristin verloor haar echtgenoot bij de bomaanslag van 22/3, in het metrostation van Maalbeek. In haar lijden en de zoektocht om haar leven opnieuw op te nemen, richtte ze samen met enkele vrienden ‘We have a choice’ op. De vereniging organiseert luistercirkels waarbij deelnemers vrij hun gevoelens kunnen uiten over een bepaald thema. Het is niet de bedoeling om een debat of discussie te voeren: er wordt enkel geluisterd naar wat de ander te vertellen heeft. Het is een gebruik dat in andere spirituele tradities, zoals de Islam of het Zenboeddhisme, al eeuwenlang bestaat. Ook in deze publieke opstelling, temidden het Ramadan Festival, viel op welke eerlijke gevoelens het concept naar boven brengt. Luistercirkels zouden een goede oplossing kunnen bieden in de vele conflicten in de wereld.

Samen eten Bezoekers konden dan aanschuiven voor een heerlijke couscous-maaltijd, klaargemaakt door de moslim-gemeenschap. Met een maaltijd die symbool staat voor de Arabische cultuur als verbindende factor maakt het Ramadan Festival een brug tussen mensen en culturen. Die verbinding willen ze tijdens de hele Ramadan doorzetten met Hospitality Dinners: niet-moslims kunnen dagelijks aanschuiven aan de Iftar-maaltijd bij moslim-buren. De Iftar-maaltijd sluit elke avond de vasten af tijdens de Ramadan. Het concept dat ook in andere steden wordt toegepast, kent een groot succes. De reservaties waren in geen tijd vol geboekt.

Hoop De afsluiter van de eerste dag was een concert van Poetic Pelgrimage: deze twee power-ladies uit de UK dompelden het publiek onder in activistische poetry, met een boodschap van vrede, liefde en hoop.

Het was heerlijk om er weerom die verbinding tussen mensen te kunnen ervaren: we hadden er ontmoetingen die ons zullen bijblijven. En er was hoop. Wat die hoop betreft: you can run, but you can not hide. Cynisme, haat, negatieve gevoelens, opruiende taal, angst: het neemt onze hele samenleving in de knoet. Maar de kracht van hoop is vele malen sterker. Dat konden we op deze activiteit weerom ervaren. Ook auteurs als Bleri Lleshi blijven het belang van hoop benadrukken.

Ramadan kareem! Insh’ Allah.
tekst en foto’s: © Wim Schrever.